Tupakkalaki uudistuu jälleen

Tupakkalaki uudistuu jälleen heinäkuun alussa. Siitä lähtien Suomi luokittelee tupakansavun syöpävaaralliseksi aineeksi ensimmäisenä ja ainoana maana Euroopassa.

-Uudistuksella tupakkalaki kytketään läheisesti työsuojeluun, kertooTyöterveyslaitoksen professori Kari Reijula.
Käytännössä lain uudistus vaikuttaa eniten ravintola-alan työnantajiin, joiden velvollisuudeksi tulee työntekijöiden tupakansavulle altistumisen seuraaminen. Tämän lisäksi työnantajan velvollisuutena on siirtää tupakansavulle työaikanaan altistuva, raskaana oleva työntekijä savuttomiin työtehtäviin. Jos tämä ei ole mahdollista, työntekijällä on oikeus hakea Kelan maksamaa erityisäitiyspäivärahaa.
Merkittävästi tupakansavulle työaikanaan altistuvat henkilöt kirjataan tästä eteenpäin ns. ASA-rekisteriin. ASA merkitsee altistumista syöpävaaraa aiheuttavalle tekijälle. Merkittävästi altistuviin henkilöihin kuuluvat työntekijät, jotka työskentelevät yli 40 työpäivää vuodessa ja yli 4 tunnin työvuorossa.
Rekisterit ovat yrityskohtaisia, joten käytännössä useat tilapäiset työntekijät jäänevät rekisterin ulkopuolelle vähäisten työtuntien vuoksi. Yritysten ASA-rekisteriä pidetään ja päivitetään yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Vuosittain rekisterin tiedot lähetetään työsuojeluviranomaisille.

Altistumista pitäisi pyrkiä vähentämään


ASA-rekisterin avulla työnantajien toivotaan nykyistä paremmin tiedostavan työntekijöiden tupakansavulle altistuminen. Samalla työnantajan halutaan pohtivan vakavasti altistumisen vähentämistä.
-Esimerkiksi erillisen tupakkasalongin perustaminen vähentäisi merkittävästi ravintolahenkilökunnan altistumista tupakansavulle, Reijula ehdottaa.
Työntekijöiden tupakansavulle altistumista mitataan yrityksissä Työterveyslaitoksen kehittelemillä menetelmillä. Työpaikan sisäilmasta mitataan nikotiinipitoisuus, joka ilmaisee parhaiten tupakansavun esiintymisen hengitysilmassa.
Lisäksi työntekijöiden altistumista tupakansavulle arvioidaan biologisen monitoroinnin avulla. Biologisessa monitoroinnissa työntekijöiden virtsanäytteestä mitataan kotiniinipitoisuus. Kotiniini on nikotiinin hajoamistuote elimistössä.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat