Mainos

Tupakkalaki säästänyt tuhansia sairauslomapäiviä

Sunnuntaina vuoden täyttävä tupakkalaki säästää vuosittain tuhansia sairauslomapäiviä. Laki säästää myös usean ravintolatyöntekijän hengen.

Lain ansiosta yli 10 000 ravintolaa on jo nyt savuttomia. Näin ollen noin 40 000 ravintolatyöntekijää on turvassa tupakansavulta.Työterveyslaitoksen mukaan kuluneen vuoden aikana ravintoloissa on vältetty myös tuhansia sairauslomapäiviä.

Noin 500 ravintolalle on myönnetty siirtymäaika ensi vuoden kesäkuun loppuun, joten edelleen useat tuhannet ravintolatyöntekijät altistuvat tupakansavulle.

Ravintoloiden erillisissä tupakkakopeissa saa polttaa myös siirtymäajan jälkeen. Työterveyslaitos on tyytyväinen kuntien rakennusvalvontaan, sillä nämä ovat olleet varsin tarkkoja koppilupien myöntämisessä.

"Tupakointikielto heikentänyt toimialan kasvua"

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan tupakkalaki on vähentänyt alkoholin anniskelua ravintoloissa, etenkin pubeissa ja yökerhoissa. Viime vuonna vain vajaat 13 prosenttia kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista nautittiin ravintoloissa. Lain muutoksella ei sen sijaan ole ollut vaikutusta ruokaravintoloiden toimintaan.

- Tupakkalain uudistus oli sinänsä tarpeellinen työntekijöiden suojaamiseksi passiiviselta tupakoinnilta. Eräät yritykset ovat tukeneet työntekijöidensä tupakoinnin lopettamista muun muassa järjestämällä vieroitusryhmiä ja korvaamalla vieroitushoitoja, kertoo toimitusjohtaja Timo Lappi MaRa ry:stä.

- Samaan aikaan kun alkoholin anniskelu ravintoloissa on vähentynyt, alkoholin kokonaiskulutus ja haitat ovat Suomessa kasvaneet, Lappi toteaa.

- Lääninhallitusten ravintoloihin tekemät tarkastukset ovat lisääntyneet. Anniskelun valvominen on sinänsä tarpeellista. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että eri lääninhallitusten ja tarkastajien toiminta poikkeaa merkittävästi toisistaan, mikä on lisännyt yritysten epätasa-arvoista kohtelua. Alkoholivalvonnan tulisi olla yritysten ennakoitavissa ja tasapuolista.

Asiakkaat ovat noudattaneet lakia hyvin

Palvelualojen ammattiliitto PAM on tyytyväinen siitä, että ravintolatyöntekijät ja pelinhoitajat alkavat olla työterveyden suhteen lain puolesta samassa asemassa muiden alojen työntekijöiden kanssa.

Neuvottelupäällikkö Annika Rönni-Sällinen sanoo, että ravintoloiden työntekijöiden kiittävän asiakkaita. Ennen lain voimaantuloa pelot ravintoloiden työntekijöiden keskuudessa olivat suuret.

Tarjoilijat pelkäsivät, että heistä tulee "tupakkapoliiseja", jotka joutuvat jatkuvasti puuttumaan asiakkaiden tupakointiin. Myös järjestyshäiriöiden lisääntymistä ravintoloissa pelättiin. Nämä uhkakuvat eivät kuitenkaan ole toteutuneet, vaan asiakkaat ovat noudattaneet lakia paljon odotettua paremmin.

Lain kielteiset vaikutukset liittyvätkin lähinnä roskaamiseen ja järjestyksenpitoon ravintoloiden edustalla, joten työtehtävät ovat lisääntyneet ravintoloiden vahtimestareilla ja järjestyksenvalvojilla.

Toisaalta siivousta sisällä on voitu vähentää, kun savu ja terva eivät enää kerry entisessä määrin pinnoille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.