Mainos

Tupakkalaki iskee pieniin ravintoloihin

Tupakkatuotteiden myynti on muuttunut luvanvaraiseksi tästä päivästä alkaen. Tupakkatuotteita saa myydä nyt vain kunnan myöntämällä vähittäismyyntiluvalla.

Kauppiailla on kesäkuun loppuun asti aikaa jättää lupahakemuksensa.

Uuden myyntiluvan yksi tarkoitus on, että alaikäisten olisi jatkossa nykyistä vaikeampaa ostaa laittomasti tupakkaa.

Lupia on haettu jo tuhansittain, joskin etenkin pienet ravitsemusliikkeet luopuvat koko myynnistä. Esteenä ovat lupa- ja tarkastusmaksut, jotka hankaloittavat yrittäjien arkea. Suuret ravintolaketjut ja päivittäistavarakaupat ovat sen sijaan taipuneet tiukentuneen myyntimenettelyn edessä.

- Ravintola-alalla lupien hakeminen on ollut yllättävän hiljaista, lupia on haettu mutta ilmeisesti moni ravintola on luopumassa tupakan myynnistä, arvelee Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Aittoniemen mukaan varsinkin lupamaksut vaikuttavat asiaan.

Isot hotelli- ja ravintolaketjut jatkavat myyntiä vaikkei se rahaa taloon tuokaan, sillä tupakan kysyntä on vähäistä.

- Meillähän on hotellin kaikki tilat pidetty savuttomina jo pari vuotta että meidän asiakkkaat on tottuneet uuteen tupakkalakiin jo, sanoo Sokos Hotel Vantaan ravintolapäällikkö Markus Helminen.

On kuitenkin ravintolaketjuja, joille tupakanmyynti on kannattavaa kauppaa. Esimerkiksi läpi yön auki olevat huoltamot.

Myös päivittäistavarakauppiaille tupakkatuotteet ovat tärkeitä. Neljä prosenttia myynnistä koostuu niistä.

Niinpä lupia hakevat lähes kaikki myymälät, sillä pelkona on että myymättömyys saa asiakkaat pysymään poissa liikkeistä. Kauppiaat toki hyväksyvät tiukentuneen myyntikäytännön ja ovat valmiit valvomaan sitä keskiolutmyynnin lailla.

Kysymykseen, pitäisikö nikotiinivalmisteille asettaa aikarajoitus niinkuin keskioluelle, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine vastaa näin:

- Ei mielestämme, ja niinkuin keskiolutkin, siitä pitäisi luopua ja siirtyä vanhaan käytäntöön eli myynti on sallittu kun myymälä on auki.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.