Mainos

Tupakkajätti kertoo: Osallistumme Kreikassa demokraattiseen päätöksentekoon

Siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärvi kiirehtisi EU:n tupakkadirektiivipäätöstä tälle vuodelle. Hänen mukaansa päätös olisi tärkeä nuijia läpi ennen kuin Kreikka astuu neuvoston puheenjohtajamaaksi ensi vuonna.

– Tupakkateollisuus oli jo varautunut siihen, että tämän äänestyksen he häviävät. He yrittävät pitkittää päätöksen syntymistä tämän vuoden loppuun erilaisilla keinoilla. Sen jälkeen, ensi vuoden alusta, Euroopan neuvoston puheenjohtajamaaksi tulee Kreikka, joka pystyy romuttamaan ja estämään koko direktiivin, sanoo Aurejärvi.

Tupakkayhtiö Phillip Morrisista kerrotaan, että heillä edustus Kreikassa, samoin kuin monissa muissa Euroopan maissa, ja että he tekevät yhteistyötä maan hallituksen kanssa.

– Meillä on edustus Kreikassa. Vuosien saatossa olemme tehneet sinne lukuisia investointeja, jotka liittyvät tuotantolaitoksiin ja liiketoimintaamme. Samanlaisia investointeja tehdään monissa muissa maissa eri puolilla maailmaa niin meidän kuin monen muun yrityksen toimesta, kertoo Iro Antoniadou Phillip Morrisin viestinnästä.

– Edustajamme osallistuu myös demokraattiseen päätöksentekoon, mutta EU:n normien mukaisesti, jatkaa Antoniadou sähköpostitse toimittamassaan vastauksessa. Mitä osallistuminen päätöksentekoon käytännössä tarkoittaa, sitä viesti ei kerro.

Aurejärven mukaan Kreikan hallitus on antanut jo lausuntoja, jotka viittaavat siihen, että tupakkateollisuutta suitsiva direktiivi tulisi romuttumaan Kreikan puheenjohtajakaudella.

Kyse on esimerkiksi slim-tupakoiden myynnin ja valmistamisen kiellosta Euroopassa. Lisäksi direktiivi on kieltämässä makuaineet savukkeista.

Suomen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kertoo 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa kuulleensa samasta huolenaiheesta.

– Käytäväpuheissa kun pohdittiin mitä nyt tapahtuu, niin kollegat mainitsivat, että Kreikan käsissä tämä voi löystyä tarpeettomankin paljon, sanoo Korhola.

Aurejärven mukaan Kreikka noudattaa tupakkajätti Phillip Morrisin toiveita ja pyrkii estämään direktiivin synnyn.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.