Mainos

Tupakka polttaa Britannian ja Espanjan välejä Gibraltarilla

Näky Gibraltarilla on kuin poliisisarjasta. Kaksi miestä, Miquel ja Jaime, pakenevat vesiskootterilla poliisia kiivaassa aallokossa.

Heidän on määrä salakuljettaa tupakkaa briteille kuuluvalta Gibraltarilta Espanjan puolelle ennen kuin poliisi saavuttaa heidät. Yhtäkkiä vesiskootteri suistuu reitiltään. Poliisi ei silti saa miehiä kiinni, mutta arvokas tupakkalasti kellahtaa mereen.

– He melkein tappoivat meidät, Miquel sanoo saavuttuaan Gibraltarin rajan tuntumassa sijaitsevalle La Linea de la Concepcionin rannalle.

Salakuljetettu tupakka menee kaupaksi Espanjassa, sillä savukkeet maksavat siellä huomattavasti enemmän kuin Gibraltarilla.

Jaime ja Miquel salakuljettavat yleensä 2-5 laatikkoa mieheen. Kussakin laatikossa on 500 tupakkaa.

Salakuljettajien siivu on kapea, vain 10 euroa laatikolta.

Jaime tietää salakuljettamisen vaarat, mutta pitää sitä ainoana tulonlähteenä suurtyöttömyydestä kärsivässä Espanjassa.

– Emme tee tätä rikastuaksemme, vaan syödäksemme, Jaime selittää.

Tuntien tarkastusjonot

Espanja on viime viikkoina tiukentanut Gibraltarin-vastaisen rajan tarkastuksia, ilmoittaen syyksi lisääntyneen tupakan salakuljettamisen. Gibraltarin rajalle on kertynyt pitkiä jonoja ja odotusajat ovat venyneet tuntien mittaisiksi.

– Salakuljetus Gibraltarilta on kasvanut räjähdysmäisesti. Tänä vuonna poliisi on takavarikoinut seitsemässä kuukaudessa yhtä paljon tupakkaa kuin viime vuonna yhteensä, sanoi Espanjan sisäministeri Jorge Fernandez Diaz sanomalehti El Paisille.

Britannia pitää rajahidastelua laittomana. Maan mukaan tarkastukset ovat vain Espanjan kosto Gibraltarin rakentamasta tekoriutasta. Espanja on valittanut, että niemenkärkeen rakenteilla oleva riutta hankaloittaa espanjalaiskalastajien elinkeinoa.

Britannian pääministeri David Cameron on pyytänyt, että EU lähettäisi viipymättä tarkkailijat Gibraltarille selvittämään, rikkovatko rajatarkastukset EU:n säädöksiä.

Rajatarkastukset ovat vain yksi lisä Britannian ja Espanjan vuosia kestäneeseen kiistaan taloudellisesti merkittävästä Gibraltarista. Espanja on vaatinut useasti Britanniaa luopumaan omistusoikeudestaan niemenkärkeen. Gibraltarilaiset eivät kuitenkaan ole halukkaita vaihtamaan isäntämaataan.

(MTV3 – STT – AFP – Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.