Mainos

Tupakka palaa kouluttamattoman miehen suussa

Koulutustaso näkyy edelleen suomalaisten elintavoissa: etenkin tupakointi on paljon yleisempää, jos kouluja on käyty vähän. Sen sijaan juopottelu on demokraattisempaa: alkoholia juodaan melko saman verran koulutustaustasta riippumatta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuotuinen kysely paljastaa, että alkoholinkulutus on lisääntynyt viime vuosikymmeninä koko ajan. Monesta muusta osa-alueesta poiketen koulutus ei tuo paljoa eroa; etenkin miehet juovat melko saman verran olipa koulutusta enemmän tai vähemmän.

Tupakkamiehiä enemmän kuin -naisia

Tupakanpolton käyrät liikkuvat päinvastaiseen suuntaan kuin juopottelun. Etenkin miesten tupakointi on vähentynyt jo kymmeniä vuosia. Naisten tupakointi on lähtenyt laskuun vasta vuosituhannen vaihteessa.

Savuttelussa koulutustausta näkyy kaikkein selvimmin. Jos koulutusta on vain vähän, tupakka palaa joka kolmannen miehen suussa. Jos taas kouluja on käyty paljon, tupakka on pahe 12 prosentilla. Naiset polttavat vähemmän, mutta heilläkin koulutustaustan ero on samansuuntainen.

Ruuassa ja liikunnassa erot pienemmät

Koulutus näkyy ruuassa ja liikunnassa mutta ei yhtä selvästi kuin tupakoinnissa. Edelleenkin vähän kouluja käyneet syövät epäterveellisemmin ja liikkuvat vähemmän kuin pidemmälle koulutetut. Kilojakin kertyy käänteisesti koulutuksen määrään nähden.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja