Mainos

Tupakka ja nuuska lisäävät haimasyövän riskiä

Tuore tutkimustulos vahvistaa aiempia havaintoja. Tutkimuksessa ei kuitenkaan löydetty viitteitä nuuskan yhteydestä suusyöpään.

Tupakoitsijoilla on yli kolme kertaa suurempi vaara sairastua haimasyöpään kuin savuttomilla. Nuuskan käyttäjien kohdalla riski on yli kaksinkertainen, kertoo tuore tutkimus.

Tiedelehti Lancetin julkaisemassa tutkimuksessa seurattiin lähes 300 000 ruotsalaista miestä. Nuuskan on aikaisemmissakin tutkimuksissa havaittu lisäävän haimasyövän vaaraa, joten uusi tulos varmistaa aikaisempia havaintoja.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan havaittu nuuskan käytön lisäävän vaaraa sairastua suusyöpään, mistä on saatu viitteitä aikaisemmissa ruotsalaistutkimuksissa.

Syöpäjärjestöjen mukaan haimasyöpä on erittäin huonon ennusteen sairaus, sillä vain kolme prosenttia haimasyöpään sairastuneista on elossa viiden vuoden päästä sairauden toteamisesta.

Nuuskan käytöstä halutaan lisätutkimuksia

Suomessa tupakoinnin vastainen verkosto vaatii lisätutkimuksia nuuskan käytöstä.

- Nyt tehty tutkimus on tärkeä jatko entiselle. Vaikka nuuska onkin Ruotsissa kuluttajien käytössä, sitä on tutkittu yllättävän vähän. Muualla Euroopassa nuuska ja samankaltaiset tupakkatuotteet ovat kiellettyjä, muistuttaa ylilääkäri Matti Rautalahti Suomen Syöpäyhdistyksestä.

- Nuuskasta tarvitaan lisää tutkimusta. Outoa on, että todistustaakka terveyshaitoista on tutkijoilla eikä tuotteen valmistajalla, toisin sanoen tupakkateollisuudella. Siinä mielessä se on tyypillinen tupakkatuote. Onneksi nuuskaaminen ei ole kovin laajalti levinnyt Suomeen, Rautalahti toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.