Mainos

Tupakan vieroituslääkkeestä hallusinaatioita

Suomalaistutkijat ovat havainneet ongelmia tupakan vierotuslääkkeenä käytetyn varenikliinin lopettamisessa. Varenikliinilääkityksen nopeasta lopettamsiesta saattaa tutkijoiden mukaan seurata voimakkaita aistiharhoja.

Varenikliini (kauppanimeltään Champix®) on melko uusi, tehokkaaksi havaittu lääke tupakasta vieroitukseen. Lääkkeen teho perustuu osittain siihen, että se sitoutuu samoihin solurakenteisiin kuin tupakan sisältämä nikotiini. Tämän seurauksena tupakanhimo vähenee.

American Journal of Psychiatry -lehden toukokuun numerossa suomalaistutkijat raportoivat havainnosta, jossa varenikliinilääkityksen nopea lopettaminen aiheutti hallusinoosin aiemmin psyykkisesti täysin terveellä henkilöllä.

Yhdysvaltojen lääkelaitos antoi viime vuonna varoituksen siitä, että varenikliinilääkkeen käyttäminen saattaa aiheuttaa vakavia psyykkisiä oireita, kuten maniaa ja itsemurhariskin lisääntymistä. Näin kuitenkin vain niillä henkilöillä, jotka ovat aiemmin kärsineet psyykkisistä ongelmista.

- Julkaisemamme tapaus on hyvä muistutus siitä, että lääkkeillä, kuten kaikilla hoidoilla, voi olla yksilöllisiä, ennustamattomia vaikutuksia. Siksi huolellinen seuranta on tarpeen paitsi lääkityksiä määrättäessä ja käytettäessä, myös niitä lopetettaessa, toteaa psykiatrian professori Sari Lindeman Oulun yliopistosta.

Hän jatkaa, että ihmisen "käyttöjärjestelmä" ja sen ohjaus eli aivot pyrkivät pitämään yllä totuttua tasapainotilaa niin hyvässä kuin pahassa. Liian nopeat heilahdukset tilasta toiseen voivat aiheuttaa niin sanotun rebound-efektin, joka on tavallinen ilmiö esimerkiksi unilääkkeiden käytön lopettamisen yhteydessä. Tällöin alkuperäinen ongelma eli unettomuus palaa.

- On helppo kuvitella, että jos ihminen on pitkässä nikotiinikyllästystilassa ja sitten se hyvin nopeasti puretaan kemiallisesti, niin käyttöjärjestelmä voi mennä sekaisin ja se alkaa tuottaa sekavaa materiaalia, kuvaa professori Lindeman.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.