Tupakan myynti muuttumassa luvanvaraiseksi

Tupakkatuotteiden myynti on tulossa luvanvaraiseksi. Samalla savukepakkausten vähimmäiskoko muuttuu 20 savukkeen pakkaukseksi. Pikkusikareita saisi myydä uudistuksen jälkeen vain vähittäismyyntipakkauksessa, jossa on vähintään 10 pikkusikaria. Näillä toimilla pyritään vähentämään tupakointia.

Hallitus antaa esityksensä lainmuutoksesta eduskunnalle torstaina. Syysistuntokaudella on odotettavissa vilkas keskustelu aiheesta. Viitteitä tästä antoi jo se, että keskiviikkona valtioneuvoston istunnon pöytäkirjaan liitettiin maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) eriävä mielipide myynnin luvanvaraisuudesta.

Ehdotuksen mukaan kunta myöntäisi tupakkatuotteiden myyntipaikkakohtaisen vähittäismyyntiluvan. Lupa voitaisiin myöntää myös määräaikaisena. Luvasta perittäisiin kunnan vahvistama myyntilupamaksu. Myös tupakkatuotteiden osto tukkukaupasta jälleenmyyntiin edellyttäisi vähittäismyyntilupaa.

Luvanvaraistamista perustellaan sillä, että se mahdollistaisi aiempaa paremmin myynnin valvonnan. Myynnin luvanvaraistamisen tavoitteena on vähentää alaikäisten tupakkatuotteiden saatavuutta ja tupakoinnin yleisyyttä. Tarkoitus on myös estää laittomasti maahantuotujen ja kiellettyjen tupakkatuotteiden levitys laillisten tupakkatuotteiden jakelukanavien kautta.

Savukkeista itsestään sammuvia

Savukkeille ehdotetaan säädettäväksi paloturvallisuusvaatimukset. Savukkeiden olisi oltava niin sanottuja itsestään sammuvia. Tällöin on pienempi todennäköisyys, että palava savuke huolimattomasti käsiteltynä sytyttää tulipalon.

Savukkeiden valmistajan tai maahantuojan olisi osoitettava, että savukkeet täyttävät paloturvallisuusvaatimukset. Tavoitteena on vähentää tupakoinnista aiheutuvien tulipalojen ja palokuolemien määrää. Suomessa voitaisiin ehkäistä näin arviolta 10-15 palokuolemaa ja 200-250 tulipaloa vuosittain.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat