Mainos

Tupakan myynnistä lapsille voi saada vankeutta

Lapsia suojellaan tupakalta nykyistä tiukemmin, jos tupakkaryhmän esitykset toteutuvat. Myynti alaikäiselle tulisi rikokseksi, josta voisi saada jopa vankeutta. Alle 18-vuotiaat eivät saisi ostaa eivätkä pitää hallussaan tupakkaa.

Lisäksi kiellettäisiin polttaminen autoissa, jos kyydissä on lapsi. Samoin loppuisi perhepäivähoitajien tupakointi, kun lapset ovat paikalla. Myös leirikeskusten lasten käytössä olevat piha-alueet muuttuisivat savuttomiksi.

Työryhmä lopettaisi sauhuttelun myös sairaaloiden ja terveyskeskusten pihoilla.

Ryhmä luovutti mietintönsä peruspalveluministeri Paula Risikolle (kok.) tänään.

- Tupakointi maksaa yhteiskunnalle arviolta kaksi miljardia euroa vuodessa. Kustannuksia kertyy esimerkiksi keuhkosairauksista, Risikko muistutti.

Työryhmän esitys lähtee laajalle lausuntokierrokselle, joka kestää tammikuun loppuun asti. Eduskuntaan esitys on menossa keväällä, ja ensimmäiset lakimuutokset tulisivat voimaan 2010.

Tupakat pois houkuttamasta

Työryhmä haluaa savukkeet pois kauppojen avohyllyiltä ja kieltäisi niiden myynnin automaateissa, joita on esimerkiksi hotellien auloissa.

- Tupakoinnin aloittamisen riski lisääntyy, mitä enemmän tupakkatuotteet ovat näkyvillä, sanoi työryhmän puheenjohtaja Ilkka Oksala.

Kauppojen esillepanokielto on jo voimassa Islannissa ja suuressa osassa Kanadaa. Vastaavaa määräystä valmistellaan esimerkiksi Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Hotelleissa tupakoitsijoille pitäisi varata vähintään kolme huonetta tai enintään kymmenesosa huoneista. Nykyisin osa hotelleista on jo kokonaan savuttomia ja toisissa taas lähes kolmannes huoneista on varattu sauhuttelijoille.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry painotti eriävässä mielipiteessään, että erityisesti venäläiset turistit toivovat usein mahdollisuutta polttaa huoneessaan. Nämä turistit ovat erityisen tärkeitä Suomen itäosissa.

Työryhmän esitykseen sisältyi toinenkin eriävä mielipide. Siinä Päivittäistavarakauppa ry pitää myyntikiellon rikkomista koskevia seuraamuksia aivan liian ankarina ja jopa kohtuuttomina elinkeinonharjoittajille.

Nuuskaa ei saisi enää tuoda

Työryhmä esittää nuuskalle täyskieltoa Suomessa. Jos esitys toteutuu, nuuskaa ei saisi tuoda enää lainkaan Suomen mantereelle. Nykyään sitä saa tuoda omaan käyttöön. Sen sijaan hallussapitokieltoa ei olisi tulossa muille kuin alaikäisille.

- Suomessa nuuskan suosio on kasvanut nuorilla neljän viime vuoden aikana. Myös ravintoloiden tupakointikielto on lisännyt nuuskan suosiota, Oksala kuvaili.

Nuuskan myynti kiellettiin kaikissa EU-maissa vuonna 1992. Ruotsi sai erivapauden pitää nuuska markkinoilla liittyessään unioniin vuonna 1995. Lupa edellytti, että Ruotsi sitoutuu estämään tuotteidensa myynnin muihin EU-maihin. Tupakkatyöryhmän mielestä tämä ei ole toteutunut.

Ruotsissa tuotetaan vuosittain huomattavasti enemmän nuuskaa kuin kulutetaan. Maan ylivoimaisesti suurimman nuuskayhtiön Swedish Matchin luvuista tehtyjen päätelmien mukaan maan tuotanto oli viime vuonna 3000 tonnia yli oman tarpeen.

Pussinuuskaksi muutettuna tämä tarkoittaa sitä, että Ruotsissa valmistettiin 125 miljoonaa nuuskapurkkia muualle vietäväksi. Suuri osa siitä myydään naapurimaihin.

Swedish Match myy nuuskaa Ruotsin-laivoille, muttei paljasta määriä. Viking Line kertoi myyneensä viime vuonna lautoillaan vajaat kolme miljoonaa nuuskarasiaa Tallink Silja ei seuraa nuuskan menekkiä grammoina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.