Mainos

Tupakan hallussapidosta tulee ensi kuussa laitonta alaikäisille

Uusi tupakkalaki kieltää tupakan hallussapidon alaikäisiltä lokakuun alusta. Lakimuutos on haaste erityisesti oppilaitoksille, sillä se kieltää tupakoinnin kokonaan muun muassa lasten ja nuorten käytössä olevissa tiloissa.

Jyväskylässä ammattikoulut ja lukiot ovat valmistautuneet savuttomuuteen elokuun alusta asti. Tupakoitsijan mielestä uudistus lakaisee ongelman maton alle.

- Se toimi paremmin silloin, kun sai vielä polttaa. Koulun alueella oli tupakkapaikat, missä sitten poltettiin ja tupakan tumpit laitettiin siististi tiettyyn paikkaan. Nykyään se tupakkapaikka on kaupungin jalkakäytävä, kertoo Jyväskylän ammattiopiston opiskelija Joel Kangas.

Savuttomuuden myötä valistusta ja valvontaa on jyväskyläläiskoulussa lisätty. Opiskelijoille ja työntekijöille tarjotaan myös ryhmiä tupakoinnin lopettamisen tueksi. Kokemukset ensimmäisen kuukauden ajalta ovat kannustavia.

- Ei niinkään paljon tiedetä, miten olisi lopettaneita, mutta se, että hyvin monet ovat vähentäneet ja erityisesti sillä ajatuksella, että oppilaitoksessa opiskelun aikana ei polteta, niin se on jo merkityksellinen tulos, kertoo ammattiopiston yksikön johtaja Sirkka Ihatsu.

Uuden tupakkalain mukaan alaikäisillä ei enää lokakuun alusta alkaen saa olla edes hallussaan tupakkaa. Samalla tupakan myymisestä ja välittämisestä alaikäiselle tulee rikos, josta voi saada sakkoa tai jopa puoli vuotta vankeutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.