Mainos

Tupac Amaru: Huominen on aikaraja

Perulaiset vasemmistosissit ilmoittivat tänä iltana lopettavansa neuvottelut maan hallituksen kanssa huomenna. Sissit ilmoittivat määräajan päättymisestä lähetystörakennuksen ikkunasta näytetystä viestistä. Viestissä ei kuitenkaan määritelty aikarajaa tarkasti.

Viesteissä pyydettiin myös avaamaan lähetystörakennukseen vesi ja virta, jonka viranomaiset katkaisivat sissien hyökättyä rakennukseen. Lisäksi viesteissä pyydettiin vettä ja ruokaa sekä ilmoitettiin, että "kukaan ei ole loukkaantunut".

Tupac Amaru -vasemmistosissit pitävät noin 400:aa ihmistä panttivankiaan Japanin suurlähettilään asunnossa Limassa. Aiemmin illalla sissit lupasivat vapauttaa lisää panttivankeja, kertoi Perun televisio. Kanava 4:n toimittajat keskustelivat puhelimitse lähetystössä olevien sissien kanssa. Toimittajat kertoivat sissien antaneen ymmärtää, että he vapauttavat kaksi panttivankeja. Televisiossa ei kuitenkaan kerrottu, koska panttivangit vapautetaan.

Perun hallitus tiukkana

Perun hallitus on päättänyt, ettei se suostu vasemmistosissien vaatimuksiin, kertoi paikallinen radioasema. Tupac Amaru -sissit ovat vaatineet vankilassa olevien tovereidensa vapauttamista. Radion mukaan hallitus päätti ilmeisesti kannastaan hätäkokouksessa varhain tänään.

Japanin suurlähettilään asuntoon Limassa hyökänneillä sisseillä oli edelleen noin 400 ihmistä panttivankeina sen jälkeen kun he olivat vapauttaneet neljä ihmistä varhain tänään. Kaksi japanilaista ja kaksi perulaista pääsivät vapaiksi terveydellisistä syistä.

Japani ja Peru eri linjoilla

Japanin ulkoministeri Yukihiko Ikeda ja Perun presidentti Alberto Fujimori päättivät panttivankikriisiä koskevan hätäkokouksensa Limassa. Neuvottelujen yksityiskohtia ei kuitenkaan kerrottu julkisuuteen. Japanin edustaja sanoi Tokiossa, että Perun ja Japanin käsitykset kriisin hoitamisesta poikkeavat huomattavasti toisistaan.

Ulkoministeri Ikeda saapui yli satahenkisen valtuuskunnan kanssa Limaan varhain tänään auttamaan Perun hallitusta neuvotteluissa sissien kanssa.

Myös Ecuador tarjosi apuaan kriisissä. Presidentti Abdala Bucaram ilmoitti, että Ecuador on tarvittaessa valmis myöntämään sisseille väliaikaisen turvapaikan.

Punainen Risti välittää

Myöhään eilen suurlähettilään asunnosta kuultiin kaksi laukausta. Ammunnan aikaan asunnossa oli myös Punaisen Ristin edustajia, jotka ovat ryhtyneet välittäjiksi sissien ja Perun hallituksen kiistassa. Punaisen Ristin edustaja arvelee laukausten olevan merkki siitä, että tilanne asunnossa on erittäin jännittynyt.

Raskaasti aseistautuneet Tupac Amaru -sissit tunkeutuivat Japanin suurlähettilään virka-asuntoon keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. Sissit ovat uhanneet tappaa panttivangit, ellei heidän tovereitaan vapauteta vankilasta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.