Tuottajien edustaja ja kirjailija nokikkain – kärsiikö suomalainen kana?

Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtajan mukaan väitteet suomalaisten broileri- ja kanatilojen ongelmista ovat liioiteltuja.

– Esimerkiksi kaikki broileritilat käytiin läpi läänineläinlääkärin toimesta, kun maassamme tuli voimaan uusi broilerin hyvinvointiin liittyvä lainsäädäntö. Siellä oli muutamia epäkohtia, mutta ne liittyivät lähinnä kynähommiin. Yhtään eläinsuojelutapausta ei tullut esille ja kuitenkin yli 200 tilaa käytiin läpi, toiminnanjohtaja Lea Lastikka sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Eläintenhoitajana kahdellakymmenellä eläintilalla työskennellyt Eveliina Lundqvist on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan –Salainen päiväkirja eläintiloilla. Hänen kokemuksensa mukaan yhdelläkään tilalla tilanne ei ollut ongelmaton.

– Jos on 120 000 broileria hallissa, niin ei siinä rikota lakia, mutta ei ne eläimet hyvin voi, Lundqvist sanoo.

Hänen mukaansa broilerin hoitaminen broilerihallissa oli lähinnä "siivoamista".

– Työskentelin broilerihallissa, jossa oli120 000 lintua. Tilallinen sanoi, että hänellä menee niiden hoitamiseen noin kaksi tuntia päivässä, mikä tarkoittaa 0,06 sekuntia per kana.

– Minullekin annettiin ensimmäisenä roskapihdit käteen, joilla kerätään pois kuolleet ja kituvat kanat, Lundqvist jatkaa.

Eläimet siis voivat hyvin tai huonosti, riippuen miltä kantilta asiaa katsoo.

– Broilereita tuotetaan ihmisravinnoksi ja niitä on siellä paljon, koska se on pieni lintu.  Jotta saisimme liki 100 miljoonaa kiloa broilerinlihaa kauppoihin, meidän pitää tuottaa niitä määrällisesti paljon. Jos niitä kasvaisi pieniä määriä ihmisten takapihoilla,  kaupan hyllyt ammottaisivat tyhjyyttään, Lastikka sanoo.

– Terve lintu voi hyvin. Eihän kukaan kasvata lintuja, jotka teurastuksessa hylättäisiin, kun niillä on vikoja. Eivätkä eläimet voi huonosti, koska ne tuottavat hyvää lihaa, Lastikka jatkaa.

Lundqvist huomauttaa, että toisaalta tutkimuksen mukaan puolella broilereista on esimerkiksi jalkavammoja. 

– Broilerien jalostus on kehittynyt niin hirveää vauhtia, että 40 vuodessa broilerin lihasmassan paino on lähes tuplaantunut.   Samalla ruokamäärä on vähentynyt ja sydänpysähdykset ovat lisääntyneet.

Lastikka tyrmää jalkaongelmat.

– Esimerkiksi Atrian teurastamolla eläinlääkäri sanoo, että jalkavikaisia broilereita on noin promille kaikista.  







Lue myös:

    Uusimmat