Tuottajahinnat laskivat lokakuussa

Tuottajahintojen lasku jatkui lokakuussa, ilmenee Tilastokeskuksen tänään julkaisemista luvuista. Kaikki tuottajahintaindeksit laskivat sekä syyskuun että edellisen vuoden lokakuun lukuihin verrattuna.

Tuontihinnat alenivat eniten. Viime vuoden lokakuusta ne laskivat 7,2 prosenttia. Vientihinnat laskivat samana aikana 4,5 prosenttia. Teollisuuden tuottajahintojen, kotimarkkinoiden perushintojen ja tukkuhintojen lasku oli 3,2-3,3 prosenttia.

Tuottajahintoja laski ennen kaikkea maailmanmarkkinahintoja seuraavien energiatuotteiden, raaka-aineiden ja tuotantohyödykkeiden halpeneminen. Näitä ovat mm. raakaöljy, öljytuotteet, värimetallit, selluloosa ja kemikaalit. Merkittävä vaikutus oli myös sähköteknisten tuotteiden hintojen laskulla.

Lisäksi tuottajahintoja laski dollarin kurssin heikkeneminen. Viime vuoden lokakuusta dollari on heikentynyt Suomen markkaan verrattuna 5,4 prosenttia. Syyskuusta lokakuuhun vientihinnat laskivat 1,3 prosenttia ja tuontihinnat 1,1 prosenttia. Teollisuuden tuottajahinnat ja tukkuhinnat laskivat 0,8 prosenttia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat