Mainos

Tuotevalvontakeskus: Altia Eestin viinituonti laitonta

Altia Eesti myy suomalaisyrityksille esimerkiksi pikkujoulujuomia halvemmalla kuin Alko.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus pitää Altia Eesti As -yhtiön suomalaisille yrityksille suuntaamaa viinin myyntiä laittomana. Altia Eesti kuuluu Suomen valtion omistamaan Altia-konserniin. Tuotevalvontakeskuksen kannasta kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Altia Eesti myy suomalaisyrityksille esimerkiksi pikkujoulujuomia. Jos tuotetta ei löydy Virosta, pullot seilaavat Suomesta Viroon ja takaisin.

Altia Eestin kautta yritykset voivat tilata viinejä halvemmalla kuin Suomen Alkosta. Viinipalvelussa tilaajalle tulee kaksi laskua: toinen Altia Eestiltä tuotteista ja toinen veroedustajalta.

Tilaaminen on yksinkertaista: Yritysmyyntiin lähetetään sähköposti, ja tuotteet tulevat kahden viikon kuluttua firman ovelle. Altia ottaa näin itselleen Alkon katteen, joka voi olla jopa kymmeniä prosentteja tuotteen hinnasta.

Tuotevalvontakeskuksen tulkinnan mukaan Altian toiminnassa on kyse luvattomasta maahantuonnista. Suomeen saa tuoda alkoholia vain omaan käyttöön. Silloin myös kuljetus pitää järjestää itse.

- Ei mikään tukkumyyjä Suomessa saa myydä sellaiselle yritykselle, jolla ei ole jotain hyväksyttävää anniskelulupaa tai vähittäismyyntilupaa, sanoo tuotevalvontakeskuksen osastopäällikkö Aarne U. Mäkinen.

Altia puolustaa toimintaansa:

- Liiketoiminta on laillista ja nykyisen Altian johdon ja hallituksen hyväksymää, sanoo Altia-konsernin pääjohtaja Leena Saarinen.

- Nykyisessä Altian hallituksessa ei ole keskusteltu mitään Altia Eestin viinikaupoista, kertoo Altian hallituksen jäsen, kauppa- ja teollisuusministeriön teollisuusneuvos Ilkka Puro 45 minuuttia -ohjelmalle.

Alkoholin maahantuontia valvova tuotevalvontakeskus aikoo tutkia Altian viinikaupan yhteistyössä poliisin ja tullin kanssa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.