Mainos

Tuotannonkasvu jatkui Suomessa heinäkuussa

Suomen bruttokansantuote kasvoi kokonaistuotannon kuukausikuvaajan mukaan heinäkuussa neljäntenä perättäisenä kuukautena. Bruttokansantuote kasvoi Tilastokeskuksen julkistamien tietojen mukaan heinäkuussa 3,1 prosenttia, kun tuotanto kesäkuussa kasvoi 3,2 prosenttia.

Teollisuuden tuotanto kasvoi heinäkuussa 5,1 prosenttia, kaupan tuotanto 3,8, liikenne 6,2 ja palvelujen tuotanto 1,2 prosenttia. Rakentaminen supistui 0,5 prosenttia ja maa- ja metsätalouden tuotanto 3,2 prosenttia viime vuodesta.

Kokonaistuotanto on kasvanut alkuvuodesta lähtien kuukausittain viime vuoden lopun tasoon nähden. Tuotanto kääntyi kasvuun huhtikuussa, jolloin se nousi 4,7 prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Suomen talous kääntyi nopeasti laskusuhdanteeseen vuoden 2000 joulukuussa, jolloin tuotannonkasvu hidastui äkillisesti.

Viime vuoden alussa bruttokansantuotteen kasvuvauhti laantui ja tuotanto supistui ensimmäisen kerran viime toukokuussa. Suhdannekehitys oli Suomessa selvästi jyrkempää kuin muualla Euroopassa. Yksi syy siihen on viennin suuri paino taloudessa.

Kokonaistuotanto pysytteli vuoden 2001 toukokuun laskun jälkeen kesän ajan edellisvuoden tasolla, mutta alkoi supistua uudelleen syyskuussa. Bruttokansantuote supistui vuositasolla syyskuusta maaliskuuhun asti.

Keväästä lähtien talouden kasvu on kuukausikuvaajan ja trendikuvaajan mukaan vahvistunut. Jos kasvutrendi kestää, näyttäisi laskusuhdanne normaalipituiselta tai jopa hieman keskimääräistä lyhyemmältä.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 5 prosenttia. Sähköteknisten tuotteiden tuotanto nousi 25 prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Puu- ja paperiteollisuuden tuotanto lisääntyi 8 prosenttia ja kemianteollisuus 4 prosenttia. Kaupan myyntimäärät nousivat vajaat 4 prosenttia vuoden 2001 heinäkuusta.

Lamaa seuranneen nopean kasvukauden aikana kokonaistuotannon määrä kasvoi poikkeuksellisen nopeasti. Suomen bruttokansantuote oli heinäkuun lopussa 42 prosenttia suurempi kuin laman pohjalla maaliskuussa 1993. Lamaa edeltäneen nousukauden huipun eli vuoden 1989 joulukuun tason bruttokansantuote ylitti 21 prosentilla.

Kokonaistuotannon kuukausikuvaaja perustuu kahteentoista kuukausisarjaan talouden eri aloilta. Sarjat lasketaan painottaen yhteen. Kuukausikuvaajalla pyritään ennakoimaan myöhemmin julkaistavaa neljännesvuosittaista bruttokansantuotteen määrän kehitystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.