Mainos

Tuoretiskien tuotteista luvassa enemmän tietoa ostajalle

Lihan, kasvisten ja tuoretiskien ruokavalmisteiden alkuperästä ja koostumuksesta on luvassa kuluttajalle enemmän tietoa tämän vuoden lopusta alkaen.

Parhaillaan lausuntokierroksella olevan asetuksen mukaan pakkaamattomista elintarvikkeista on aiempaa aktiivisemmin tarjottava muun muassa tietoa ainesosista ja alkuperästä.

Tuoreen lihan tai esimerkiksi omenan osalta muutokset eivät ole suuria, onhan sisältö aika ilmiselvä. Enemmän kerrottavaa riittää tuoretiskien valmiista ruoka-annoksista.

- Tällä hetkellä ei ole erityisesti säädetty, mitä tietoa esimerkiksi kaalikääryleestä pitää antaa, kertoo lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

EU vaatii ilmoittamaan tuotteista tietyt allergisoivat ja yliherkkyyttä aiheuttavat aineet. Suomessa ehdotetaan, että kuluttajalle pitäisi myös kertoa tuotteen ainesosat, tarvittavat säilytys- ja käyttöohjeet sekä alkuperämaa tai lähtöpaikka samassa laajuudessa kuin pakatuilta elintarvikkeilta.

Tietojen pitää olla pääsääntöisesti nähtävillä kirjallisesti. Ne voi antaa myös suullisesti, kunhan tästä mahdollisuudesta ostajaa selkeästi muistutetaan.

Realistisempi kuva tuotteesta 

Haikosen mukaan uudistuksen valmisteluvaiheessa tarvetta ainesosien ilmoittamiseen perusteltiin muun muassa sillä, että kuluttajat saattavat pitää pakkaamattomia tuotteita jotenkin "neitseellisempinä".

- Että niissä ei ole niin paljon ainesosia tai ehkä lisäaineita, vaikka todellisuudessa ne saattavat olla ihan samanlaisia kuin valmiiksi pakatut elintarvikkeet.

Haikosen mukaan vaadittavien tietojen on pitänyt periaatteessa olla kaupassa tähänkin saakka saatavilla - vaikka mahdollisuutta ei ole ehkä tuotu niin aktiivisesti esille.

Suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen SOK:n S-ryhmän päivittäistavarakaupasta ei näe uudessa asetuksessa ongelmia kaupan kannalta.

- Meillä myymälähenkilökunta pystyy nytkin antamaan ne tiedot, mistä asiakas on kiinnostunut - myös tuosta kaalikääryleestä, Lyytikäinen sanoo.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat yhä enemmän kiinnostuneita esimerkiksi tuotteiden alkuperästä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.