Mainos

Tuoretiskien kalasta lähes puolet huonoa tai välttävää

Tuoretiskeillä myytävästä raa'asta kalasta lähes puolet on laadultaan huonoa tai välttävää, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Pääkaupunkiseudun kunnat tutkivat kevään aikana kaikki alueen raakaa kalaa myyvät irtomyyntipisteet eli marketit, torit ja kauppahallit. Näytteitä otettiin lähes parisataa. 40 prosenttia myytävästä raa'asta kalasta oli huonoa tai välttävää. Tutkimuksen tulokset tulevat julkisiksi vuodenvaihteessa.

Irtomyynnissä olevat tuotteet ovat viranomaisille vaikeasti valvottavia, sillä niiden alkuperää ja ikää ei usein saada selville.

- Tieto siitä, minkä päivän erää se on, on kyllä aika hankalaa saada. Varsinkin isoissa myymälöissä, joissa sama tuote-erä saattaa vaihtua monta kertaa päivän aikana, sanoo Helsingin kaupungin kaupungineläinlääkäri Riikka Åberg.

Pyyntipäivä hämärän peitossa

Viranomaiset selvittivät kalatutkimuksessa myös tietojen oikeellisuutta. Myytävän kalan pyyntipäivä on pitänyt ilmoittaa viime vuodesta lähtien - valvontaiskussa 80 prosenttia myyjistä teki näin.

- Mutta vain 40 prosenttia näistä myyntipisteistä pystyi todentamaan sen jollain asiakirjalla tai muulla, että se todella oli se päivämäärä, mikä siellä lapussa tai taulussa lukee, Åberg kertoo.

Tuoretiskeillä myytävä marinoitu liha ja jauheliha olivat viranomaisten

erityistarkkailussa viime vuonna. Tulokset olivat silloinkin kehnot. Marinoidusta lihasta 25 prosenttia oli huonoa tai välttävää, jauhelihasta peräti 30 prosenttia.

Parasta ennen liian myöhään

Viranomaisten mielestä myyntiaikoja on syytä tarkastella uudelleen.

- Onko ne nyt venytetty vähän liian pitkiksi joittenkin tuotteiden osalta, Åberg pohtii.

Päivittäistavarakauppa ry on samoilla linjoilla. Myös etujärjestö näkee päiväysmerkinnöissä kehitettävää. Merkintöjä pitää nyt katsoa uudestaan, koska valvontaiskujen tulokset ovat niin hälyttäviä.

Ensi vuonna käynnistyy myös muutamassa kunnassa Eviran valvontatietojen julkistamisprojekti.

(MTV3)

Katso Tommi Mannisen juttu

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.