Mainos

Tuore selvitys paljastaa: Tällaiset raiskaukset ovat oikeuden mielestä lieviä

Lyöntejä avokämmenellä, mustelmia, kurkusta kuristamista.

Viidennes tuomioon johtaneista raiskausrikoksista tuomitaan lievinä tekomuotoina eli pakottamisina sukupuoliyhteyteen. Asia käy ilmi tänään julkistetusta oikeusministeriön raportista. Laajan selvityksen on tehnyt Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos, joka kävi läpi kaikki raiskausrikostuomiot vuosilta 2006-2009.

Tuomioistuin katsoo yleensä raiskauksen tehdyksi lieventävien asianhaarojen vallitessa, kun tekijä on käyttänyt teon yhteydessä vain "vähäistä väkivaltaa". Tuolloin tuomittava rikosnimike on pakottaminen sukupuoliyhteyteen, ei raiskaus.

Yleisin seuraus tällaisesta teosta on alle kymmenen kuukauden ehdollinen vankeus. Myös ehdollisen vankeuden ja yhdyskuntapalvelun yhdistelmät ovat yleisiä. Maksimirangaistus lievästä raiskauksesta on kolme vuotta.

Muun muassa näistä teoista riittäväksi rangaistukseksi on katsottu ehdollinen vankeus sukupuoliyhteyteen pakottamisesta.

I

Teko on tapahtunut uhrin ollessa lenkillä puistossa. Tekijä, joka on ollut uhrin puoliso tai seurustelukumppani, on läpsinyt uhriaan kasvoihin, repinyt hiuksista ja kaatanut maahan. Hän on ollut oraalisessa sukupuoliyhteydessä uhrinsa kanssa. Uhri on saanut pintaruhjeita eri puolille kehoa.

"Vastaaja on väkivallan uhalla ja väkivallalla murtanut vastaajan vastustustahdon", kerrottiin tuomion perusteluissa.

Tuomio: 6 kuukautta ehdollista sukupuoliyhteyteen pakottamisesta ja pahoinpitelystä

II

Tekopaikkana on ollut tekijän asunto. Uhri on tullut tuttavansa tai ystävänsä luokse kylään ja ollut menossa suihkuun. Tekijä on riisunut uhrin vaatteet ja lukinnut kylpyhuoneen oven. Hän on ollut uhrin kanssa suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.

Tuomiota perusteltiin sanoilla "käytetyn väkivallan vähäisyys huomioon ottaen".

Tuomio: 7 kuukautta ehdollista sukupuoliyhteyteen pakottamisesta

III

Tekopaikkana on ollut uhrin asunto ja tekijänä uhrin tuttava tai ystävä. Osapuolet ovat jutelleet ja nauttineet alkoholia uhrin asunnolla. Tekijä on painanut uhrin kurkkua nyrkillä, jonka jälkeen hän on ollut sukupuoliyhteydessä uhrin kanssa. Uhrille on aiheutunut teosta mustelmia, pelkotiloja, käyntejä sairaalassa sekä raiskauskriisikeskuksessa.

Tuomiota perusteltiin sillä, että "väkivalta tilanteessa on ollut laadultaan vähäistä, vaikka se sinänsä onkin riittänyt murtamaan uhrin tahdon".

Tuomio: 10 kuukautta ehdollista sukupuoliyhteyteen pakottamisesta

IV

Tekopaikkana on ollut uhrin koti ja tekijänä puoliso tai seurustelukumppani. Uhri on ollut lähdössä kotoaan töihin. Hän on ensin juossut karkuun tekijää, joka on lyönyt uhriaan kasvoihin avokämmenellä pari kertaa, repinyt uhrin huoneeseen rappukäytävästä, kaatanut sängylle ja riisunut uhrin housut ollen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä tämän kanssa.

"Lain tarkoittama väkivalta on tapauksessa vähäistä ja tekoa kokonaisuutenakin arvostellen on pidettävä osittain lieventävien asiahaarojen vallitessa tehtynä", oikeus perusteli.

Tuomio: 10 kuukauden ehdoton vankeus pakottamisesta sukupuoliyhteyteen ja kotirauhan rikkomisesta

Katso Päivi Hannulan juttu (Seitsemän uutiset 14.3.2012)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja