Tuore kysely: Kirkolle osa yhteisverosta

Kirkon on vastakin saatava osuus yhteisöveron tuotosta yhteiskunnallisten palveluidensa hoitamiseksi, katsoo 42 prosenttia tuoreeseen kyselyyn vastanneista suomalaisista.

38 prosenttia olisi valmis poistamaan kirkon osuuden yhteisöverosta; puolet näistä kuitenkin panisi valtion korvaamaan yhteisistä verovaroista kirkon yhteiskunnalliset palvelut. Kyselyn teki syyskuun lopulla Suomen Gallup Kirkon tutkimuskeskuksen toimeksiannosta. Kyselyssä haastateltiin reilua 1100:aa yli 15-vuotiasta suomalaista eri puolilta maata. Kyselyssä esitettiin neljä yhteisöveroa tai sen korvaamista koskevaa vaihtoehtoa. Vastanneista joka kymmenes lakkauttaisi kirkolta yhteisöverotuoton ja korvaisi menetyksen nostamalla kirkon jäsenten maksamaa henkilökohtaisista kirkollisveroa. Saman verran oli niitä, joiden mielestä kirkolta voitaisiin poistaa osuus yhteisöverosta ja samalla kirkko joutaisi luopumaan suuresta osasta yhteiskunnallisia palveluitaan.

Joka viides vastaaja ei osannut ottaa kantaa esitettyihin vaihtoehtoihin. Haastatellut saivat myös valita tehtäviä, jotka kirkko voisi heidän mielestään jättää hoitamatta, jos kirkolle ei enää heruisi yhteisöverorahoja. Eniten kannatusta sai se, että kirkko ei enää osallistuisi väestörekisterin ylläpitoon. Täten säästäisi miltei puolet haastatelluista. Muista kohteista säästämiseen suhtauduttiin varsin nihkeästi. 30 prosentin mielestä kirkko voisi jättää sikseen kehitysyhteistyön, ja 24 prosenttia luopuisi perheasiain neuvottelukeskuksista. Viidennes ei enää tukisi työttömiä, ja sama määrä lakkauttaisi koululaisten iltapäiväkerhot.

15 prosenttia säästäisi lopettamalla päiväkerhotyön, ja samoin 15 prosenttia luopuisi arvokkaiden kirkkorakennusten ylläpidosta. Kirkon osuuden yhteisöverosta on määrä laskea ensi vuonna kolmanneksen nykyisestä eli kahteen prosenttiin veron tuotosta. Vastineeksi seurakuntien työnantajamaksuja alennetaan. Muutokset liittyvät ensi vuoden budjettiin. Julkisuudessa on käyty myös keskustelua, jossa on ihmetelty, miksi yhteisöveron tuottoa pitäisi lainkaan jakaa kirkolle.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat