Mainos

Tuore kohu Ruotsissa: Silvia natsitaustaisen yhdistyksen suojelija

Kuningatar Silvian rooli Ruotsi-Saksa-yhdistyksen suojelijana on asetettu kyseenalaiseksi järjestön 100-vuotisjuhlajulkaisun takia.

Asia nousi esille Ruotsin TV4:n Kalla Fakta -ohjelmassa eilen illalla.

Viime syksynä ilmestyneen kirjan sotavuosia käsitelleessä jaksossa vaietaan yhdistyksen natsimielisyydestä, jonka seurauksena ystävyysseuran tilaisuuksissa kävi esitelmöimässä johtavia natseja Hitlerin Saksasta. 

Juhlakirja vaikenee natsimenneisyydestä

Huomion keskipisteeksi nousseen osion on kirjoittanut 83-vuotias, yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Gunnar Edlund, joka toimi työurallaan geriatriikan ylilääkärinä muun muassa Danderydin sairaalassa.

Edlund myönsi yhdistyksessä näkyneen ennen toista maailmansotaa ja sen aikana "Saksassa vallalla olleita ideoita", mutta hänen artikkelissaan ei mainita sanallakaan kansallissosialismia, Hitleriä tai natsien perustamia keskitysleirejä.

Myöhempi tutkimus osoitaa, että järjestöä leimasi varsinkin Saksan sotamenestyksen aikana voimakas natsimielisyys. Sen monet luottamushenkilöt olivat avoimesti natsi-Saksan kannattajia ja Hitlerin ihailijoita. Tästä historiikissa ei ole mainintaa.

Kirjoittaja epäilee holokaustin mittasuhteita

Kun Kalla Fakta lähetti asiasta lopputyötään tekevän opiskelijan haastattelemaan Edlundia tutkimustaan varten, niin tämä kyseenalaisti, että Saksan keskitysleireissä olisi tuhottu kuusi miljoonaa juutalaista.

Samassa nauhoituksessa avomielinen Edlund toteaa, että "jokaista - myös Hitleriä - tulee arvioida virheidensä ja ansioidensa perusteella, ei pahuuden hirviönä." 

Kalla Faktan mukaan Ruotsi-Saksa-yhdistys ei kääntänyt selkäänsä Saksan natseille myöskään sodan jälkeen, vaan piti joihinkin heistä tiiviitä yhteyksiä. Sodan aikana Ruotsissa vaikuttaneen kansallissosialistisen puolueen SNF:n jäsenet jatkoivat toimintaansa ystävyyseurassa, jonka johtaviin tehtäviin heitä valittiin vielä pitkään sodan jälkeen.

SNF:n jäsen oli myös ollut Gunnar Edlund, joka luopui ystävyysseuran puheenjohtajuudesta vasta vuonna 2004. Hän sai muun muassa kuningas Kaarle Kustaan myöntämän korkea-arvoisen kunniamerkin.

Silvia harkitsee suojelijan roolista luopumista

Saksalaistaustainen kuningatar Silvia on toiminut Ruotsi-Saksa-yhdistyksen suojelijana 80-luvulta lähtien. Kuningaspari osallistui seuran 100-vuotisjuhlaan viime syksynä. Eilen Ruotsin hovi totesi esille tulleiden asioiden valossa, että kuningattaren on syytä harkita, voiko hän jatkaa yhdistyksen suojelijana. Käytännössä tämä merkitsee ilmeisesti Ruotsi-Saksa-yhdistykseltä näyttävää anteeksipyyntöä ja henkilövaihdoksia tai Silvian jättäytymistä syrjään - tai molempia.

Historian professorin Sverker Oredssonin mielestä Ruotsi-Saksa-yhdistyksen olisi pitänyt heti sodan jälkeen sanoutua irti natsi-Saksasta, puhdistaa oma pöytänsä ja aloittaa uudelleen nollatilanteesta.  

Silvian vanhempi veli Ralf de Toledo Sommerlath on selvästi ärtynyt Ruotsin TV4:n yrityksistä leimata hänen sukunsa natseiksi.

- Aikaisemmin he yrittävät väittää että isämme oli natsi. Mitähän tulee seuraavaksi? Minä en ole natsi, sisareni ei ole natsi. Meillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, ja me vihaamme Hitleriä,  Ralf de Toledo Sommerlath vuodattaa Expressenille.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.