Mainos

Tuore budjetti tuntuu terveydenhuoltomaksuissa

Kansalaisille hallituksen tänään esittelemä uusi talousarvio näkyy kohoavina terveyspalvelumaksuina. Esimerkiksi poliklinikkakäyntien vuosimaksu nousee sadasta markasta 120 markkaan.

Terveydenhuolto


Tupakka, viina ja bensaveroon ei näillä näkymin tule korotuksia. Äitiyspäivärahat ja lapsilisät eivät laske, mutta eivät nousekaan, sen sijaan työttömyysturvan peruspäiväraha nousee kahdella markalla. Uusia isoja tieprojekteja ei aloiteta.

Puolustusbudjetti nousee lähes kymmenen prosenttia: Kasvun taustalla ovat uuden kaluston maksut ja kallis rauhanturvaoperaatio Kosovossa. Myös kertausharjoitusten vuorokausi määrää aiotaan nostaa. Poliisi saa 97 miljoonaa markkaa lisää ja kehitysyhteistyörahat nousevat 140 miljoonalla. EU:lle maksetaan noin 625 miljoonaa enemmän kuin nyt. Pakolaiskiintiö nousee myös.

Ilmaista esiopetusta, mutta myös leikkauksia

Koulutusmäärärahoja suunnataan ensi vuonna selkeästi esiopetuksen suuntaan. Sen sijaan ammatillisen koulutuksen määrärahoja leikataan valtion ensi vuoden talousarvioesityksessa ja koulurakentamista vähennetään.

Kuntia houkutellaan aloittamaan kuusivuotiaiden ilmainen esiopetus jo ensi vuoden alussa valtionosuusporkkanan avulla. Jos kunnat aloittavat esiopetuksen jo tammikuussa, niillä on mahdollisuus saada 57 prosenttia opetuksen hinnasta valtionosuuteena. Pakolliseksi esiopetuksen järjestäminen tulee vuonna 2001.

Ammatillisen lisäkoulutuksen määrärahoja leikataan 140 miljoonaa markkaa. Koulujen rakentamiseen tarkoitetusta rahasta nipistetään 55 miljoonaa. Vastuu koulujen rakentamisesta ja remontoimisesta jää siis entistä enemmän kuntien vastuulle.

Asuntotuotantoa lisätään, tienrakennus jäihin

Valtion tukemaa asuntotuotantoa lisätään ensi vuonna etenkin suurimmissa kasvukeskuksissa. Valtion rahalla rakennetaan noin 13 000 uutta asuntoa, joista yli puolet tulee pääkaupunkiseudulle. Tuen kasvu nostaa valtion asuntorakentamisen viimevuotiselle tasolle eli 2 000 asuntoa suuremmaksi kuin tänä vuonna.

Asumistukea maksetaan ensi vuonna 2,7 miljardia markkaa eli 230 miljoonaa nykyistä enemmän.

Ensi vuoden budjettiesityksesssä liikenneväylien kunnostamiseen on varattu saman verran rahaa kuin tänä vuonna, vaikka kunnostettavien teiden määrä kasvaa jatkuvasti. Pääteillä ja muilla vilkaasti liikennöidyillä teillä tieverkon kunto säilyy lähes nykytasolla mutta vähäliikenteisten teiden kunnostuksesta joudutaan tinkimään.

Yhtään uutta tiehanketta ei ensi vuonna aloiteta.

Rataverkkoon tehdään parannuksia mm. Helsingin ja Tampereen sekä Kouvolan ja Pieksamäen välillä. Merenkurkun laivaliikennettä tuetaan kahdeksalla miljoonalla markalla.
(MTV3-STT)
Anneli Salmivaara kertoo lisää tuoreen talousarvion vaikutuksista(1:24).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.