Mainos

Tuore äiti kertoo: Vastasyntyneen kanssa ilman sähköä ja vettä

Tapaninpäivänä riehunut myrsky kosketti myös tuoretta perhettä Kaarinassa Varsinais-Suomessa. Myrsky katkoi sähköt maanantaina aamulla puoli kahdeksan aikaan.

– Heräsin siihen, että mikro piippasi. Siitä tiesin, että nyt meni sähköt. En kuitenkaan huolestunut, koska sähköpiikkejä oli tullut jo pidemmän aikaa ja ajattelinkin, että sähköt tulevat pian takaisin, kertoo tuore äiti Karoliina.

Puoli yhdentoista-aikaan sähköt olivat yhä poikki. Viikon vanhalla Aino-vauvalla alkoi olla nälkä

– Meillä oli kotona myös kaukolämpö poikki, joten asunto alkoi jäähtyä vauhdilla. Lisäksi hanasta tuli vain jääkylmää vettä. Ei sellaisen veden kanssa pestä vastasyntynyttä vauvaa, pestä likaisia tuttipulloja ja vaatteita. Saati lämmitetä maitoa. Olimme siis käytännössä ilman vettä. Tuli hätä ja vauvakin oli jo nälkäinen, sanoo Karoliina.

Vauhdilla isovanhemmille

Isovanhemmat olivat aamun aikana jo laittaneet viestiä ja pyydettiin soittamaan jos sähköjä ei ole.

– Soitin hädissäni sitten äidille takaisin, että ei ole lämpöä, eikä sähköä. Isäni oli siinä vaiheessa jo soittanut kaikki lähialueen kaupat läpi ja kysellyt löytyykö tuttipulloja ja vastiketta. Yhdestä Siwasta löytyi kaksi tuttipulloa ja 10 purkkia maidonvastiketta, jotka isäni osti, Karoliina kuvailee aamua.

Sitten Karoliina ja hänen miehensä pakkasivat vauvan toppavaatteisiin ja lähdettiin isovanhempien luokse.

– Aino huusi pää punaisena lähes koko matkan, koska nälkä oli jo niin kova. Isovanhempien luona oli onneksi sitten ruoka valmiina odottamassa ja nyt tyttö on taas yhtä hymyä, Karoliina huokaisee tyytyväisenä.

Laajaan ja pitkäkestoiseen sähkökatkoon ei tuoreessa perheessä osattu luonnollisesti varautua.

– Jos vanhempia ei olisi, niin olisimme olleet pulassa. Tukiverkosto näin lähellä, eikä esimerkiksi toisessa kaupungissa, on elintärkeä, Karoliina toteaa.

Liedossa odotellaan kynttilänvalossa sähköjä

Myös Varsinais-Suomessa Liedossa lapsiperheen arki kokee tällä hetkellä uusia mutkia. Birgit Kivimäki asuu lapsineen ja miehineen Liedossa omakotitalossa. Sähköt lähtivät tapaninpäivänä viiden aikaan aamulla, eivätkä vielä tiistaina iltapäivällä olleet tulleet takaisin.

– Vaikeuksia on vaippaikäisen pyllyn pesussa, kun lämmintä vettä ei ole enää nimeksikään jäljellä lämminvesivaraajassa. Lisäksi harmittaa lasten puolesta, kun on niin pimeää. Lapset ovatkin riidelleet paljon nyt, kun leikit ei suju niin kuin pitäisi kynttilän valossa, Birgit kuvailee.

Birgit Kivimäen mukaan lasten päiväunet vielä ajoittuvat valoisaan hetkeen.

– Tuntuu, että lapset saavat olla nyt jatkuvasti vain kynttilän valossa.

Ruoka on valmistunut puuhellan kanssa, joten perhe on toistaiseksi pärjännyt. Hellalla lämpeää tarvittaessa myös vesi seuraavaksi.

– Stressaan kyllä, että sähköt on vieläkin katki. Ruuat ovat parvekkeella. Astiat ja pyykit pesemättä ja pakastinta en ole uskaltanut edes avata, Kivimäki tiivistää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.