Mainos

Tuontiveromuutos saattaa lisätä autorikollisuutta

Mahdollinen tuontiautojen verotuksen muutos toisi Suomeen myös kansainvälistä ajoneuvorikollisuutta.

Mittarilukemaa väärennetään

Liikennevakuutuskeskuksen erikoistutkijan Ari Huhtisen mukaan Ruotsissa ajoneuvorikollisuuteen ilmaantui uusia piirteitä sen jälkeen kun tuontiajoneuvojen verotus laski ja käytettyjen autojen ostaminen Euroopasta yleistyi.
-Käytetyn auton ostamiseen ulkomailta liittyy monia riskejä. Käytetty auto ei ole läheskään aina se, mitä myyjä ilmoittaa. Kaupan on esimerkiksi varastettuja tai huonosti korjattuja kolariautoja. Matkamittariväärennökset ovat olleet Ruotsissa kaikkein yleisin rikos, Huhtinen kertoo.

Huhtisen mukaan yksityisen ostajan on vaikea selvittää ulkomaisen ajoneuvon todellista taustaa, esimerkiksi ajettuja kolareita. Ammattitaitoiset rikolliset ovat huijanneet ruotsalaisia ostajia myös luovuttamalla myydyn auton mukana liian vähän avaimia niin, että auto on sitten vähän myöhemmin varastettu luovuttamatta jätetyillä avaimilla.

Huhtinen korostaa, että kielteisiä ilmiöitä on odotettavissa myös Suomeen, jos tuontiajoneuvojen verotus laskee.

Vakuutusyhtiöt maksumiehinä

EU-kilpi

Ulkomailta tuotuihin käytettyihin autoihin liittyvät ongelmat ovat nostaneet roimasti vakuutusyhtiöiden autoista maksamia korvauksia Ruotsissa. Huhtisen mukaan viime vuonna naapurimaan vakuutusyhtiöt maksoivat kaikkiaan 195 miljoonaa euroa korvauksia autovakuutuksesta, kun Suomessa luku oli noin 33 miljoonaa euroa.
-Vaikka Ruotsin autokanta on noin kaksinkertainen Suomeen verrattuna, ero on silti huima.

Jos vakuutusyhtiöiden maksamat korvaukset nousevat myös Suomessa, siirtyy summa ainakin osittain vakuutuksenottajien maksettavaksi. Huhtisen mukaan ajoneuvorikollisuuden torjunnan kannalta olisi tärkeää, että varastettu tai väärennetyt paperit omaava auto paljastettaisiin jo maahantuonnin yhteydessä tehtävässä rekisteröintikatsastuksessa.
-Muussa tapauksessa huijaus saattaa paljastua uuden omistajan kannalta liian myöhään, esimerkiksi poliisiratsian tai vakuutusyhtiön korvauskäsittelyn yhteydessä.

Huhtinen muistuttaakin, että varastettu ajoneuvo palautetaan useimmiten alkuperäiselle omistajalleen, vaikka ostaja ei olisi tiennyt menopelin rikollisesta alkuperästä.

Kansainvälinen ajoneuvorikollisuus ammattitaitoista

Porschet ovat yksi tilausvarkaiden kohdemerkeistä (arkistokuvaa)

Kansainvälinen ajoneuvorikollisuus on muuttunut kaikkiaan yhä ammattimaisemmaksi ja vaikeammaksi paljastaa. Rikolliset ovat esimerkiksi selvittäneet rajavalvontaan liittyviä heikkouksia sekä opetelleet autoliikkeiden ja autovuokraamojen käytäntöjä.
-Ajoneuvorikollisuus kukoistaa, koska rikolliset tienaavat sillä suuria voittoja. Lisäksi näistä rikoksista kiinni jäädessä tuomiot ovat huomattavasti lievempiä kuin esimerkiksi huumausainerikollisuudessa, Huhtinen korostaa.

Europolin arvioiden mukaan ajoneuvorikollisuus on huumerikollisuuden jälkeen suurin rikollisuudenala Euroopassa.
Nykyään Suomi on rikollisille lähinnä varastettujen autojen kauttakulkumaa. Esimerkiksi Länsi-Euroopasta varastettuja loistoautoja kuljetetaan Suomen kautta Venäjälle ja Baltian maihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.