Mainos

Tuontihinnat kallistuvat yhä

Tuontihinnat nousivat Tilastokeskuksen tuottajahintaindeksien mukaan 1,5 prosenttia elokuusta syyskuuhun. Tuontihintojen nousu aiheutui raakaöljyn, öljytuotteiden ja värimetallien maailmanmarkkinahintojen kohoamisesta. Viime vuoden syyskuusta tuontihinnat nousivat 4,7 prosenttia. Nousu johtui erityisesti raakaöljyn kallistumisesta, mutta myös öljytuotteiden ja värimetallien hintojen kohoamisesta.

Öljytuotteiden tuontihinnat nousivat viime vuoden syyskuusta 63 prosenttia ja värimetallien tuontihinnat 30 prosenttia. Tuontihintojen nousua hillitsivät kuitenkin sähköteknisten tuotteiden sekä maatalous- ja metsätaloustuotteiden halpeneminen.

Vientihinnat alamäessä

Vientihinnat laskivat elokuusta syyskuuhun 1,1 prosenttia. Lasku johtui sähköteknisten tuotteiden hintojen halpenemisesta. Viime vuoden syyskuusta vientihinnat alenivat 4,4 prosenttia. Tämä johtui erityisesti sähköteknisten tuotteiden halpenemisesta, mutta myös rauta- ja teräsmetallien hintojen laskusta. Sähköteknisten tuotteiden vientihinnat alenivat viime vuoden syyskuusta 18 prosenttia ja rauta- ja teräsmetallien vientihinnat 22 prosenttia.

Teollisuuden tuottajahinnat eli kotimaisten tavaroiden tehtaanhinnat nousivat elokuusta syyskuuhun 0,4 prosenttia. Nousu aiheutui öljytuotteiden ja värimetallien kallistumisesta. Viime vuoden syyskuusta teollisuuden tuottajahinnat kohosivat 0,3 prosenttia.

Raaka-aineiden dollaripohjaisia maailmanmarkkinahintoja mittaava HWWA-indeksi nousi elokuusta syyskuuhun 7,2 prosenttia. Viime vuoden syyskuusta indeksi nousi 28,6 prosenttia. Sekä kuukausi- että vuosinousun aiheutti erityisesti raakaöljyn kallistuminen, mutta myös värimetallien hintojen kohoaminen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.