Mainos

Tuomiot eivät horjuta Silvio Berlusconin suosiota

Silvio Berlusconille satavat tuomiovaatimukset eivät tunnu horjuttaneen äänestäjien luottamusta Italian entiseen pääministeriin. Päinvastoin.

– Berlusconihan on uhri, Roomassa lääkärinä työskentelevä Claudio Panunzi tuhahtaa sarkastisesti.

Vetoomustuomioistuin vahvisti viime viikolla Berlusconin vuoden vankeustuomion veronkierrosta. Maanantaina seurasi syyttäjän ankara loppupuheenvuoro seksinosto-oikeudenkäynnissä, jossa Berlusconille vaaditaan kuuden vuoden vankeusrangaistusta.

Tuomiovaatimukset ovat saaneet Berlusconin kannattajat jälleen kerran sotajalalle Italian oikeuslaitosta vastaan. Lauantaina Bresciassa järjestetty tukimielenosoitus hermostutti jopa pääministeri Enrico Lettan, sillä mukana olivat myös sisäministeri Angelino Alfano sekä kaksi muuta ministeriä.

Berlusconi ei ole itse mukana Demokraattisen puolueen ja oman Vapauden kansa -puolueensa yhteishallituksessa, mutta toimii sen vaikutusvaltaisena taustahahmona.

Oikeisto johdossa

Jos Italiassa järjestettäisiin nyt parlamenttivaalit, nousisi oikeistolainen Vapauden kansa -puolue niiden voittajaksi.

Puolue saisi La 7 -kanavan kyselyn mukaan 26,6 prosenttia äänistä ja koko oikeistoliittouma 34,6 prosenttia. Berlusconin vankeustuomio laski kannatusta vain 0,7 prosenttia.

– Tuomioilla ei ole mitään vaikutusta, sillä Berlusconin kannattajat kannattavat häntä jatkossakin hänen poliittisten kykyjensä vuoksi. Eikä hän kuitenkaan joudu vankilaan, Vapauden kansa -puolueen vaaliteltassa työskentelevä Francesca kertoo.

Itse hän ei kuulu puolueen kannattajiin, vaan työskentelee palkkaa vastaan.

– Pyydämme ihmisiltä yhteystietoja niin, että voimme lähettää heille kunnallisvaaleihin liittyvää materiaalia. Ennen tätä työtä en olisi uskonut, kuinka paljon Berlusconin kannattajia on. Paljon vanhuksia, miehiä ja naisia. Nuoria ei yhtään, Francesca sanoo.

– Toisaalta meille myös huudellaan autoista loukkauksia, kertoo samassa teltassa työskentelevä Claudia.

Berlusconi välttänee vankilan

Italiassa ei uskota Silvio Berlusconin päätyvän koskaan telkien taakse.

– Berlusconissa ei ole kyse vain hänestä, vaan kaikesta siitä mitä hän on rakentanut ympärilleen. Siksi häntä on vaikea saada vankilaan, Meksikosta Italiaan muuttanut tanssinopettaja Perla Elias Nemer sanoo.

Neljän vuoden veronkiertotuomio leikattiin jo alemmassa oikeusasteessa vuoteen, eikä yli 70-vuotiaita vaadita Italiassa istumaan lyhyitä tuomioita. Tuomio tulee lainvoimaiseksi vasta korkeimman oikeuden käsiteltyä Berlusconin valituksen.

Jos Berlusconi todetaan syylliseksi seksinostoon ja virka-aseman väärinkäyttöön, hän voi valittaa tuomiosta vielä kahdessa eri oikeusasteessa. Berlusconin aiemmat syytteet ovat joko kaatuneet valituksen jälkeen tai vanhentuneet ennen lopullista tuomiota.

– Berlusconia on hyvin vaikea saada ulos politiikasta. Häneltä voidaan ottaa pois julkiset virat, mutta hän pysyy silti puolueensa johtajana, vapaaksi ammatinharjoittajaksi esittäytyvä Massimo sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.