Tuomiokapituli: "Kirvespapin" toimet eivät anna aihetta jatkotoimiin

Tuomiokapituli toteaa päätöksessään, että papilla on mahdollisuus eri tavoin elävöittää saarnaansa.

Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulin mukaan rovasti Markku Suokonautio ei ole käyttäytynyt virassaan sopimattomasti, eikä hän ole toiminut vastoin virkavelvollisuuksiaan tai syyllistynyt laiminlyönteihin. Tänään kokoontunut tuomiokapituli päätti yksimielisesti, ettei Suokonautiosta tehty kantelu anna aihetta toimenpiteisiin.

Toimiessaan viime talvena Lapinlahden vs. kirkkoherrana Suokonautio saarnasi kirkossa talonpoika Lallin asussa kirves kädessään. Kuopiolainen henkilö kanteli asiasta tuomiokapituliin, koska hän piti papin asua sopimattomana. Kantelija paheksui erityisesti sitä, että Suokonautiolla oli teräase kirkossa.

Tuomiokapitulin mukaan kirkkolainsäädännössä ei ole määräyksiä siitä, millä tavalla papin tulee olla pukeutunut toimittaessaan jumalanpalvelusta. Tuomiokapituli toteaa päätöksessään, että papilla on mahdollisuus eri tavoin elävöittää saarnaansa. Suokonaution mukaan rekvisiitta ei ollut itsetarkoitus, vaan pelkkä apukeino sanoman perille saamisessa.

Kantelija pyysi tuomiokapitulia tutkimaan myös Suokonaution sanomiset samaa sukupuolta olevien vihkimisestä Ylen Aamu-tv:n ohjelmassa tammikuun lopulla. Kantelijan mukaan rovasti oli sanonut, että samaa sukupuolta olevien henkilöiden vihkiminen tulisi hyväksyä mahdollisimman pian evankelis-luterilaisessa kirkossa. Kantelijan mielestä kommentti oli vastoin yleistä moraalia ja hyvin sopimaton.

Suokonaution mukaan hän ei puhunut samaa sukupuolta olevien vihkimisestä, vaan siunaamisesta. Tuomiokapitulille toimittamassaan vastineessa hän sanoo olevansa myös vihkimisen kannalla. Tuomiokapituli tutki asian ja tuli siihen tulokseen, että Suokonautiolla oli oikeus ilmaista oma mielipiteensä kysytystä asiasta.

Suokonautio työskentelee tällä haavaa kappalaisen viransijaisena Kiuruvedellä. Hän oli ehdolla myös Tervon kirkkoherraksi, mutta ei tullut valituksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat