Mainos

Tuomiojan mielestä EU:n on vastattava uusiin tehtäviin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja valotti näkemyksiään Euroopan Unionin muuttuvasta roolista EU-parlamentin sosiaalidemokraattisen valtuuskunnan järjestämässä seminaarissa sunnuntaina.

EU:n alkuperäiset tehtävät ovat vanhentumassa. Sen olisi tulevaisuudessa voitava tarttua uusiin tehtäviin. Niitä ovat globalisaatio, hyvinvointivaltio ja ihmisten arkiturvallisuus. Kansainvälisellä tasolla EU:n olisi toimittava maailmanlaajuisen yhteistyön ja oikeusjärjestelmän vahvistamiseksi, suositteli ulkoministeri Erkki Tuomioja sunnuntaina.

Turhautuminen globalisaation haittoihin ja vaikutusvallan loittonemiseen on jo johtanut osin äänestäjien passivoitumiseen, osin väkivaltaiseen aktivismiin, Tuomioja huomautti EU-parlamentin sosiaalidemokraattisen valtuuskunnan järjestämässä seminaarissa.

EU:n sosiaalisessa ulottuvuudessa petrattavaa

Talous- ja rahaliitto Emu on Tuomiojan mielestä saanut tuekseen järjestelmän, joka on ristiriidassa EU:n sosiaalisen ulottuvuuden kanssa. -Nykyisen kaltainen vakaussopimus olisi romutettava ja korvattava sosiaalidemokraattisella, sosiaalisella vakaussopimuksella, sanoi Tuomioja.

Vakaussopimuksen kautta Emu-maat sitoutuvat noudattamaan rahaliitton liittymisehtoja jatkossakin, eli pitämään julkisen talouden vajeensa alle kolmessa prosentissa BKT:stä, ellei maahan ole iskenyt poikkeuksellisen vaikea talouslama. Budjettikurista lipsuva maa voi saada julkiset moitteet tai ääritapauksessa sitä voidaan jopa sakottaa.

Jos, kuten nyt useimmin ennustetaan, EU saa kymmenen uutta jäsenmaata viimeistään 2005, on monen maan kohdalla tingitty objektiivisistä jäsenyyskriteereistä, Tuomioja totesi.

Ei kilpailija Yhdysvalloille


EU:n alkuperäisiä tehtäviä ovat olleet rauhan ylläpitäminen, demokratian ja ihmisoikeuksien edistäminen, kansainvälisen talouden pelisääntöjen laatiminen ja vapaan kaupan edistäminen. Sodan uhka Euroopan sisällä on väistynyt, arvojen edistämisestä vastaavat myös Euroopan neuvosto sekä Etyj, ja taloudellisella puolella ratkaisuja tehdään yhä enemmän Maailman kauppajärjestö WTO:n tai OECD:n kautta.

EU-jäsenyyden suhteellinen merkitys vähenee. Rinnalle nousee EU:n tehtävä poliittisena projektina, perustana transatlanttinen suhde Yhdysvaltoihin. Viime vuosien kehitys on loitontanut Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, kun yhteiskunnat ja arvot ovat kehittyneet yhä selvemmin eri suuntiin.

Tuomiojan mielestä on silti turha yrittää luoda EU:sta maailmanpoliittista tai sotilaallista vastapainoa Yhdysvalloille. -Supervallalle ei ole tarvetta tai sijaa, tuskin mahdollisuuttakaan. Transatlanttisen suhteen säilyttäminen on kuitenkin tärkeää, sillä se on vastapaino Yhdysvaltain eristäytymistaipumukselle, Tuomioja sanoi. Samalla on todettava, ettei Eurooppa enää ole Yhdysvalloille yhtä tärkeä kuin ennen; nyt sen ulkosuhteiden tärkeimmäksi kohteeksi nousee Aasia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.