Tuomiojalta paimenkirje hallintoneuvostoille

Kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Nesteen entisen toimitusjohtajan Jukka Viinasen kohueläkettä loppuun käsiteltynä asiana. Tuomioja on lähettämässä hallintoneuvostoille asiasta paimenkirjeen.

Viivan vetämiseen jupakan alle ovat syynä selvitykset, joiden mukaan Viinasen sopimus on yksiselitteisesti Fortumia sitova.
Tuomioja kertoi panneensa eilen vireille ohjekirjeen lähettämisen niille henkilöille, jotka istuvat valtion nimeäminä valtion osakkuusyhtiöiden hallintoneuvostoissa tai hallituksissa. Kirjeessä korostetaan sitä, että hallintoneuvostoille kuuluvia asioita käsiteltäessä on vaadittava kirjallinen esittelyaineisto ja päätökset on merkittävä täydellisinä pöytäkirjoihin.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on pyytänyt valtionyhtiöitä hallinnoivilta ministeriöiltä tiedot kaikista johtajasopimuksista ja kannustusjärjestelmistä.
Kauppa- ja teollisuusministeriö on jo tehnyt selvityksen omista yhtiöistään. Niistä ei ole löytynyt vastaavia eläkejärjestelyjä, eikä sellaisia ole myöskään Fortumin uusilla johtajilla.
Viinasen sopimuksen tekoaikana vuonna 1996 Nesteen hallintoneuvostossa SDP:n paikoilla istuneet Tuomioja, entinen kansanedustaja Tuulikki Hämäläinen ja Metalliliiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh vakuuttivat, ettei heille kerrottu Viinasen eläkesopimuksen sisältöä johtajasopimusta hyväksyttäessä. Kolmikko piti asiasta tiedotustilaisuuden torstaina SDP:n puoluekokouksen yhteydessä Turussa.

Nesteen hallintoneuvoston puheenjohtajana toiminut Hämäläinen painotti, ettei tapahtunut saisi johtaa hallintoneuvostojen kyseenalaistamiseen. Hänen mielestään niiden mahdollisuutta hoitaa valvontatehtäväänsä pitäisi päinvastoin vahvistaa.
Hän uskoi, että nimenomaan poliitikot pyrkivät hallintoneuvostossa kohtuullistamaan tällaisia asioita ja tuomaan esille yleisen kansalaiskäsityksen. Jos vastaavia tehtäviä annettaisiin ulkopuolisista koostuvalle hallitukselle, ei valvonta samasta näkökulmasta välttämättä onnistuisi.

Myös Tuomioja pitää talouselämän eliitin ja tavallisen kansan näkemyksiä kohtuullisuudesta erilaisina. Hän kaipasi päätöksentekoon tervettä yleistä järkeä, jotta järjestelyt eivät loukkaisi kansan yleistä oikeustajua.
(STT) pn 15:09

Lue myös:

    Uusimmat