Mainos

Tuomioja: Yhdysvallat ei ole eristäytymässä

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Yhdysvallat ei ole eristäytymässä muusta maailmasta ja liittolaisistaan. Tuomioja keskusteli tänään Washingtonissa Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin kanssa.

-Tässä viime aikoina on ollut sarja Yhdysvaltain ratkaisuja, joissa he ovat jättäytyneet pitkälle neuvoteltujen ratkaisujen ulkopuolelle, sanoi Tuomioja.

-Tottakai tämä herättää kysymyksen, onko Yhdysvallat lähdössä unilateraaliselle tai yksipuoliselle tielle.

Ulkoministeri Powell halusi tehdä erittäin selväksi, että näin ei ole asian laita, vakuutti Tuomioja. Ulkoministerit olivat keskustelleet myös Balkanin tilanteesta, ja Tuomioja oli korostanut Powellille sitä, että Yhdysvaltojen sitoutuminen Balkanille on erittäin tärkeää.

Kioto esillä

Ministerit kävivät keskusteluja Yhdysvaltain vetäytymisestä Kioton ilmastosovusta. Tuomiojan mukaan Powell uskoo, että Yhdysvallat on palaamassa ilmastoneuvotteluihin. Siitä oli osoituksena jo keskiviikkoiltainen, vaikutusvaltaisen ulkoasiainvaliokunnan lausuma. Siinä vaadittiin Bushin hallitusta takaisin neuvottelupöytään sekä selkeitä esityksiä kasvihuonekaasujen leikkaamiseksi.

-Odotamme amerikkalaisten näkemyksiä ja aloitteita, tosin sellaisia ei ole vielä olemassa, sanoi Tuomioja.

Keskusteluissa sivuttiin myös kiisteltyä ohjuspuolustusta. Tuomiojan mukaan on myönteistä, että Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat. Kyse ei ole kuitenkaan vain Yhdysvalloista ja Venäjästä, vaan koko maailman asevarustelusta, hän muistutti.

Keskustelujen kuluessa Powell vakuutti vielä Tuomiojalle, että kaikista ristiriidoista huolimatta Yhdysvallat on edelleen sitoutunut YK:hon. Powellin mukaan Yhdysvallat tulee maksamaan pikaisesti YK-velkansa. YK:n pääsihteeri Kofi Annan oli kovistellut Yhdysvaltoja maksamattomista veloista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.