Mainos

Tuomioja voisi tunnustaa Palestiinan – sysää päätöksen tuleville hallituksille

Palestiinan valtion tunnustaminen Suomessa on tulevien hallitusten asia, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.). Ruotsin tuore hallitus aikoo tunnustaa Palestiinan valtion.

Suomessa tänään vieraillut Ruotsin uusi ulkoministeri Margot Wallström pelkää, että tunnustaminen tulee liian myöhään.

"Kaikilla on tavoitteena kaksi itsenäistä valtiota, Israel ja Palestiina."

– Ei ole liian aikaista tunnustaa Palestiina valtiona, vaan pikemminkin on vaarana, että se tulee liian myöhään rauhanprosessissa, jota ei edes ole, Wallström sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän korosti, että tunnustaminen ei ole mikään uusi asia, vaan ollut agendalla parikymmentä vuotta, ja 134 maata on jo tunnustanut Palestiinan.

Ruotsin ratkaisu ei tullut yllätyksenä myöskään Tuomiojalle.

– Kaikilla on tavoitteena kaksi itsenäistä valtiota, Israel ja Palestiina. On vain ajoituskysymys, milloin Palestiinan tunnustaminen parhaiten tukee rauhanprosessia, Tuomioja sanoi.

Hän totesi, että hänellä itsellään ei olisi mitään sitä vastaan, että Palestiina tunnustettaisiin.

Wallströmin tänään tavannut Tuomioja ei näe Ruotsin ulkopolitiikassa hallituksen vaihdoksen myötä sellaista muutosta, joka vaikuttaisi Suomeen. Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus on ilmoittanut, ettei se aio hakea Nato-jäsenyyttä.

– Meillä on hallitusohjelmaan kirjattu sama näkemys. Mikään ei ole muuttunut, eikä ole mitään sellaista näköpiirissä, mikä tätä muuttaisi. Tämä vastaa molemmissa maissa vankan enemmistön käsitystä, Tuomioja sanoi.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.