Mainos

Tuomioja: Venäjän sotilaallisella väliintulolla arvaamattomia seurauksia

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on seurannut huolissaan Ukrainan kiristyvää tilannetta. Venäjä aloitti tänään jälleen sotaharjoitukset Ukrainan rajan lähellä.

Seitsemän Uutisissa vieraillut Tuomioja ei pysty arvailemaan sotilaallisen voiman seurauksia.

– Siellähän on koottu sotilaallista voimaa Ukrainan rajojen taakse. Lopputulos tiedetään jos se hyökkäys tapahtuisi Ukrainaan, mutta kaikki ne muut seuraukset, jos näin tapahtuisi, ovat jossain määrin arvaamattomia.

Tuomiojan mukaan on mahdollista, että juuri vaikeasti arvattavat seuraukset pidättelevät myös vielä Venäjää.

– Sillä saattaa olla myös sellaisia seurauksia, että Venäjä saattaa vielä vähän kuitenkin pidätellä aikeitaan. Voimaa näytetään, mutta toivottavasti sitä ei käytetä.

Tuomiojan mukaan kriisi olisi vielä ratkaistavissa, jos osapuolet vain palaisivat Geneven sopimukseen.

– Jos palattaisiin Genevessä sovittuun ja jo aiemmin, molemmin puolin tunnustettuihin, periaatteisiin, jolloin Ukrainan kriisi voidaan ratkaista.

Ukrainan hallitus on heikko

Ukrainan väliaikainen presidentti vaati aikaisemmin tänään Venäjää vetämään joukkonsa pois rajalta ja lopettamaan Ukrainan kiristämisen. Presidentti kommentoi tilannetta sen jälkeen kun Venäjä ilmoitti aloittaneensa uudet sotaharjoitukset Ukrainan rajan läheisyydessä. Ukraina kuitenkin vetäytyi valtaamiltaan laittomilta tiesuluilta.

– Välitön reaktio näyttää olevan se, että se on keskeyttänyt operaationsa. Ukraina ei anna mitään verukkeita väliintulolle. 

Tuomioja muistuttaa, että Ukrainan hallitus on hyvin heikko.

– Siinä on ongelmia, jos lähdetään toteuttamaan näitä sopimuksia ja yhteisymmärrystä, niin sehän koskeaa kaikkia aseellisia ryhmiä. Niitähän on tietysti muuallakin Ukrainassa. Tämä Itä-Ukrainan tilanne on vain kaikista kärjistynein.

Tuomioja: Ukraina noudattanut Geneven sopimusta

Venäjä on syyttänyt muun muassa länsimaita ja etenkin Ukrainaa siitä, että ne eivät ole noudattaneet Geneven sopimusta. Tuomiojan mukaan Ukraina on tehnyt niin, tarjoamalla valtaajille mahdollisuutta luopua aseista. 

– Kyllähän jokaisen suvereenin hallituksen oikeus ja velvollisuus on pitää järjestystä maassa. Se on tarjonnut, mikä oli Geneven sopimuksen henki, että aseista luovutaan. Kaikki voisivat palata koteihinsa, eikä ketään asetettaisi syytteeseen. Valtaajathan esittivät heti, etteivät he piittaa tällaisesta.

Tuomiojan mukaan Venäjän pitäisi täten olla myös Geneven takana.

– Jolloin heidän tulisi myös tehdä hyvin selväksi näille Venäjän lippua heiluttaville separatisteille, että heillä ei ole tukea Venäjältä. Näin ei ole tapahtunut.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja