Tuomioja: Venäjän kannassa ei mitään uutta tai yllättävää

Venäjän ulkoministeriön kannassa Suomen ja Ruotsin lähenemiseen Naton kanssa ei ole mitään uutta tai yllättävää, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo STT:lle.

Tuomiojan mukaan Venäjän kielteinen kanta Naton laajentumiseen on kaikilla tiedossa.

Venäjän ulkoministeriön lausunto liittyy norjalaisessa Aftenposten-lehdessä perjantaina julkaistuun Pohjoismaiden puolustusministereiden yhteisartikkeliin.  

Venäjän ulkoministeriö reagoi tänään artikkeliin sanomalla, että Suomen ja Ruotsin läheneminen Naton kanssa olisi erittäin huolestuttavaa.  

Tuomiojan mukaan pohjoismaisten puolustusministerien kirjoittama artikkeli on hieman harhaanjohtava, sillä Suomi ei ole luomassa uusia viholliskuvia.

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin puolustusministerit sanoivat artikkelissa muun muassa, että turvallisuustilanne Pohjoismaiden lähialueilla on huonontunut merkittävästi ja maiden täytyy varautua mahdollisiin Venäjästä johtuviin kriiseihin tai tapahtumiin.

Vielä perjantaina Tuomioja arvioi, että Venäjällä ei ole aihetta reagoida kirjoitukseen.  

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) ei kertonut kirjoituksesta etukäteen Suomen muulle ulkopoliittiselle johdolle.  

-On valitettavaa, jos puheenvuoroista tulee tällaisia seurauksia.

Vaaleihin mentäessä puolueiden puheenjohtajat ymmärrettävästi esittelevät kaikenlaisia näkemyksiä, mutta niitä ei pidä sotkea Suomen linjauksiksi, Tuomioja sanoo.  

Tuomiojan mukaan Suomella ei ole syytä ottaa yhteyttä Venäjään maan ulkoministeriön lausunnon takia.

Lue myös:

    Uusimmat