Mainos

Tuomioja: Valtion tiedettävä pörssiyhtiöidensä investoinneista

Päähallituspuolueet ovat eri linjoilla omistajan roolista valtionyhtiöissä. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä valtio-omistajan kuuluu saada tietoa myös pörssiyhtiöiden suurista ratkaisuista.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä valtio-omistajan kuuluu saada tietoa myös pörssiyhtiöiden suurista ratkaisuista. Tuomioja puuttuu kotisivuillaan Sonera-kauppojen jälkipyykkiin ja valtion omistuspolitiikkaan.

-Valtion roolissa ei ole erityisiä ongelmia jos noudatetaan tervettä järkeä, kirjoittaa entinen kauppa- ja teollisuusministeri.

Tuomiojan mukaan on selvää, että valtion edustajat yhtiön hallituksessa tiedottavat ministerille suurimmista investoinneista. Ministeri puolestaan vie harkintansa mukaan tärkeimmät asiat talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan.

Soneran ja vastuuministeriön välillä tieto ei ole kulkenut - osapuolet ovat vedonneet lakiin. Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi ja hänen edeltäjänsä Olli-Pekka Heinonen ja ovat pitäneet tiukasti kiinni siitä ettei UMTS-kauppoja ole käsitelty hallituksessa, koska valtio-omistaja ei sotkeudu pörssiyhtiön yksittäisiin ratkaisuihin.

Tästäkin Tuomioja on eri mieltä: valtio-omistajalla, kuten muillakin suuromistajilla on sananvaltaa pörssiyhtiöissä.

-Kuvitteleeko joku että Wallenbergien nimeämät edustajat jättäisivät konsultoimatta päämiehiään yhtiöiden isoimmista ratkaisuista, ministeri kirjoittaa.

Tuomioja rajaa kuitenkin valtion roolin tiedonsaantiin - yhtiöiden hallituksessa istuvia edustajiaan se ei voi käskyttää.

Demari ja kokoomusministerin välillä on laajempikin linja-ero.

Kokoomuksen Ville Itälä myisi osan valtionyhtiöistä kokonaan. Hallinnointi puolestaan pitäisi siirtää ministeriöistä valtionkonttoriin tai valtion eläkelaitokseen.

Demareiden Sinikka Mönkäre taas pitää omistuksista luopumista järjettömänä tuhlauksena. Mönkäre haluaa valtionyhtiöt kauppa- ja teollisuusministeriön alaisuuteen.

Hallituksen Sonera-tiedonanto eduskunnalle tuonee selkeyttä valtion omistajapolitiikkaan, muun muassa siihen, missä yhtiöiden asioita hoidetaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.