Tuomioja: Uudet turvallisuusuhat korostuvat

Hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko ei ole johtopäätöksiltään vanhentunut, mutta tänään se epäilemättä kirjoitettaisiin hieman toisin. Niin sanotut laaja-alaiseen turvallisuuteen kohdistuvat uudentyyppiset uhat ja niiden torjuminen saisivat korostetumman aseman, arvioi ulkoministeri Erkki Tuomioja puhuessaan Jyväskylässä tänään. Hallitus antoi selonteon eduskunnalle kesäkuussa.

Uusia uhkia ovat Tuomiojan mukaan ympäristökriisit, ihmisoikeusloukkaukset. kulkutaudit, huumeet, rajanylittävä järjestäytynyt rikollisuus, terrorismi ja kaikkiin niihin liittyvä pakolaisuus.

- Yhteistä niille on se, että ne ovat enää hyvin vähän jos lainkaan torjuttavissa perinteisen sotilaallisen varustautumisen keinoin. Ne myös edellyttävät mahdollisimman laaja-alaista kansainvälistä yhteistyötä, Tuomioja sanoi.

Terrorismi on nyt noussut päällimmäiseksi huoleksemme, Tuomioja totesi. Suomi ei silti edelleenkään ole ensisijainen terrorismin kohde eikä täällä ole sille omakohtaista kasvualustaa, mutta Yhdysvalloissa toteutetut iskut koskettavat myös meitä.

- Vielä pahempaankin on pakko varautua, jotta se ei toteutuisi. Pyrkimykset estää kemiallisten, biologisten ja ydinaseiden leviäminen ovat olleet liian voimattomia eikä joukkotuhoaseiden käyttö terrori-iskuissa ole poissuljettu mahdollisuus, Tuomioja sanoi.

YK:ssa on solmittu runsaat kymmenen sopimusta terrorismia vastaan. Tuomioja piti perusteltuna, että Suomi on vahvasti mukana sekä EU:ssa että laajemmassa kansainvälisessä yhteistyössä niiden vahvistamiseksi ja käytäntöönpanemiseksi.

Tuomiojan mukaan EU:lla on tässä laaja toimivalta ja vastuu oikeus- ja sisäasiain yhteistyön puitteissa. Kaikki terrorismiin syylliset, mukaan lukien terroristeja suojelleet ja rahoittaneet, on saatettava oikeuteen vastaamaan teoistaan.

- Jos se edellyttää myös säädeltyä voimankäyttöä, on se hyväksyttävää. On kuitenkin varottava summittaisia vastatoimia, jotka voisivat synnyttää lisää syyttömiä uhreja ja ruokkia väkivallan kierteitä.

- On tärkeää, että YK:n peruskirjaan nojaavat tarpeelliset ja täsmälliset vastatoimet saavat mahdollisimman laajan tuen terroriteot yksiselitteisesti tuominneilta maailman valtioilta. Tältä perustalta mekin niitä tuemme, ulkoministeri totesi.

Tuomiojan mielestä Suomen panos ei koskaan voi olla ensisijassa sotilaallinen.

- Rauhanturvaamistehtävissä meillä on kuitenkin esimerkillistä kokemusta, ja panostamme tarvitaan erityisesti myös siviilikriisinhallinnan kehittämisessä. Liittoutumattomana maana meillä on jatkossakin parhaat mahdollisuudet kehittää näitä valmiuksia ja luovuttaa niitä kansainvälisen yhteisön käyttöön.

Globalisaatiota ei pidä pelätä

Rajat ylittävä kansainvälinen terrorismi on vain yksi niistä uhista, jotka globalisaatioon liittyvät, Tuomioja muistutti.

- Globalisaatio on tehnyt terrorismistakin globaalin ilmiön, mutta se ei ole sitä synnyttänyt eikä siihen sen vuoksi pidä suhtautua pelokkaasti. Globalisaatio on sekä väistämätön että monessa suhteessa myönteinen asia, mutta sen synnyttämiin haasteisiin emme ole vielä osanneet päästä käsiksi, hän sanoi.

Globalisaatio on vain jatkoa monessa suhteessa tutulle talouksien kansainvälistymiselle ja keskinäisen riippuvuuden kasvulle. Se antaa kansainvälisen työnjaon syventämisen kautta mahdollisuudet vaurauden ja hyvinvoinnin nopeampaan lisäämiseen. Ongelmana on, että kiihtynyt kansainvälistyminen yhdistyneenä informaatioteknologian laajoihin vaikutuksiin jakaa kasvavaa vaurautta aiempaa epätasaisemmin sekä maitten ja alueitten välillä että niiden sisällä. Yhä useampi ihminen saattaa jäädä kokonaan paitsi kasvun hedelmistä.

Globalisaatio on haaste myös demokratialle, Tuomioja pohti. Edustuksellisen demokratian toimintaa kohtaan ilmenee tyytymättömyyttä ja epäluuloa monin tavoin.

- Se kertoo siitä, ettei kansallisvaltioihin nojaava demokratia ole kyennyt vielä luomaan toimivia kansainvälisiä demokratian muotoja. Niitä tarvitaan palauttamaan kansanvaltaiseen käyttöön niitä kansalliselta päätöksenteolta karanneita keinoja, joilla hyvinvointivaltio on Suomessakin rakennettu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat