Mainos

Tuomioja uskoo sopuun YK:n Irak-neuvotteluissa

Ulkoministerin mielestä Yhdysvallat on nyt aiempaa valmiimpi painottamaan YK:n roolia ja monenkeskistä yhteistyötä Irakissa.

Uulkoministeri Erkki Tuomioja uskoo YK:n turvallisuusneuvoston pääsevän sopuun uudesta Irak-päätöslauselmasta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja uskoo YK:n pääsevän sopuun uudesta Irak-päätöslauselmasta.

Tuomioja tapasi eilen Yhdysvaltain-vierailunsa päätteeksi ulkoministeri Colin Powellin. Tuomiojan mukaan Yhdysvallat on nyt valmis painottamaan aiempaa enemmän monenkeskeistä yhteistyötä ja YK:n roolia.

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee parhaillaan uutta, Irakin suvereeniteettia koskevaa päätöslauselmaehdotusta. Tuomiojan mielestä päätöslauselman lähtökohdista ei ole enää mitään epäselvyyttä.

-Powell halusi korostaa, ettei ole olemassa mitään jaettua suvereeniteettia eli suvereeniteetin palauttaminen on yksiselitteisen selvä asia.

Yhdysvaltain läheisimmän liittolaisen Britannian pääministeri Tony Blair väläytti yllättäen tiistaina, että irakilaisille voitaisiin myöntää veto-oikeus liittouman sotilastoimiin. Ranskalaisten mielestä kesäkuun lopulla virkaan astuvan väliaikaisen hallituksen olisi osallistuttava päätöksiin mittavammista sotatoimista. Näin esimerkiksi Fallujahissa ja Najafissa viime viikkoina nähdyt hyökkäykset eivät olisi mahdollisia ilman irakilaisten lupaa.

Ranska haluaa uuteen päätöslauselmaan myös kohdan, jonka mukaan ensi tammikuussa vaaleilla valittava Irakin kansalliskokous ja uusi hallitus saisivat äänestää siitä, hyväksyvätkö ulkomaiset joukot maaperällään. Yhdysvalloille asia on pulmallinen. Powell sanoi tiistaina, että maassa olevat 138 000 amerikkalaissotilasta pysyvät vallansiirron jälkeenkin omien komentajien alaisuudessa. Heille pitää Powellin mukaan taata oikeus tehdä kaikki voitava omien joukkojen turvallisuuden takaamiseksi.

Tuomioja ei kuitenkaan usko erilaisten näkökantojen jarruttavan neuvotteluja.

-Tietysti sotilaallinen läsnäolo ja toiminta on kiinni Irakin hallituksen päätöksistä, mutta niin, että jokaisella maalla on sitten omat komentosuhteensa siellä oleviin sotilaisiinsa. En usko että tämä on todellinen ongelma, ainakaan Powell ei nähnyt tässä ongelmaa,Tuomioja sanoi.

Tuomioja suuntasi Powellin pakeilta suoraan lentokentälle. Työvierailun matka jatkui Guadalajaraan Meksikoon, missä hän perjantaina osallistuu presidentti Tarja Halosen kanssa perjantaina EU:n ja Latinalaisen Amerikan maiden huippukokoukseen.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 27.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.