Mainos

Tuomioja uskoo Gaddafin lähtöön

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja uskoo, että maan johtaja Muammar Gaddafi jättää paikkansa. Demokratian ei voi silti olettaa syntyvän ongelmitta.

- Mitään tietoa ei ole siitä, miten tämä tulee päättymään. Oletan, että tämä tulee merkitsemään Gaddafin lähtöä ja jonkinlaista demokratisoitumista myös Libyassa. Maasta puuttuu kuitenkin täysin demokratian tai aidon järjestäytymisen perinne, Tuomioja sanoo.

Libyassa pelätään nyt pääkaupunki yhteenottoja opposition ja Muammar Gaddafia tukevien joukkojen kesken pääkaupunki Tripolissa ja sen läheisyydessä. Tuomiojan mielestä Gaddafille uskolliset sotilaat voivat lykätä vallan vaihtumista Libyassa.

- Libyassa on olemassa kova ydin Gaddafin omia joukkoja, sekä palkkasotureita että hänen omaa lähipiiriään ja turvallisuusjoukkoja, jotka eivät häikäile käyttää väkivaltaa omia kansalaisiaan vastaan.

Tuomioja tapasi Gaddafin Libyan Tripolissa ulkoministerikokouksessa. Tuomioja muistelee tapaamisen olleen hyvin teatraalinen.

- Kokoukseen kuului, että meidän vietiin Gaddafin palatsin telttaan. Odotimme aikamme, kunnes suuri johtaja tuli paikalle ketään tervehtimättä. Hän piti hyvin sekavan ja teatraalisen puheen ja poistui.

Egypti esikuvana koko arabimaailmalle

Tuomioja muistuttaa, että arabimaiden kansannousut saivat alkunsa Tunisiasta, jossa näyttää tällä hetkellä olevan mahdollisuuksia vakaaseen, demokraattiseen kehitykseen. Myös Egyptissä on merkkejä hyvästä suunnasta.

- Jos demokraattiset vaalit onnistuvat esimerkiksi Egyptissä, on sillä valtava rauhoittava ja esikuvallinen vaikutus koko lähialueeseen. Kovin monessa arabimaassahan ei ole ollut vapaita vaaleja.

Levottomuudet ovat levinneet laajalti arabimaissa, myös merkittäviin öljyntuottajamaihin. Ennen kaikkea seurataan Saudi-Arabian tilannetta, sillä kun on suuret öljyvarat alueellaan.

- Saudi-Arabia on ollut toistaiseksi rauhallinen, mutta sielläkään ei voida puhua kyllä minkäänlaisesta demokratiasta. Rahaa on kuitenkin riittänyt, ja sillä on pidetty kansa toistaiseksi rauhallisena, Tuomioja sanoo.

Katso kansanedustaja Erkki Tuomiojan (SDP) haastattelu: (Huomenta Suomi 28.2.2011)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.