Mainos

Tuomioja Ukrainassa: Tavoitteena koskemattomuuden palautus

Ulkoministeri Erkki Tuomioja tapaa tänään Kiovassa maan poliittisia vaikuttajia.

Ulkoministeriön mukaan ministeri tapaa kaksi päivää kestävällä vierailullaan muun muassa Ukrainan virkaa tekevän presidentin, uuden hallituksen ja parlamentin jäseniä sekä opposition edustajia.

Ministeri Tuomioja kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että tänään on tarkoitus pohtia Ukrainan kriisiä kokonaisuudessaan, ja sitä mitä Ukrainan puolelta voidaan tehdä maan suvereniteetin palauttamiseksi.

Tuomiojan näkemyksen mukaan tällä hetkellä kriisissä on menossa hyvinkin paikallaan seisova vaihe.

– Tunnusteluja on, mutta ei esimerkiksi paljoakaan suoria neuvotteluja osapuolten kesken. Ratkaisujen saavuttamiseksi tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä.

Tuomiojan mukaan keskustellaan esimerkiksi vähemmistöjen asemasta.

– Keskustelemme tänään myös siitä miten epäilyt vähemmistöjen huonosta kohtelusta hälvenisivät. Siitä ei ole näyttöä, mutta nämä olisivatkin tällaisia luottamusta vahvistavia toimia, Tuomioja sanoo.

Ulkoministerin mukaan tänään käytävässä EU:n huippukokouksessa puhutaan varmasti myös erilaisten pakotteiden käytöstä.

– Jos Ukrainan tilanteeseen ei tule parannusta, EU ei varmastikaan jatka viisumineuvotteluja Venäjän kanssa. Tämä on minimipäätös, joka tehdään. Jos tilanne pahenee, mietitään enemmän kohdennettuja toimia. Mitään ei kuitenkaan ole yksilöity, Tuomioja sanoo.

Ministeri Tuomiojan mukaan kaiken kaikkiaan nyt on pääasia yrittää saada aikaan poliittinen ratkaisu. Sellainen, joka palauttaisi Ukrainan koskemattomuuden.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.