Mainos

Tuomioja: Ukrainassa sisällissodan uhka

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Ukrainan tilannetta erittäin vakavana. Hänen mukaansa väkivallan käyttö on lopetettava heti. 

– Siitä kantaa vastuun hallitus. Vaikka liikkeellä olisikin ollut provokaattoreita, sitä ei saa käyttää syynä, Algeriasta tavoitettu Tuomioja sanoi puhelimitse tiistai-iltana. 

Tuomiojan mukaan vaarana on, että väkivaltaisuudet leviävät koko Ukrainaan ja pahimmassa tapauksessa maan tilanne muistuttaa sisällissotaa. 

– Tämä on ollut kaikkein pahin skenaario alusta alkaen, jonka vuoksi Euroopassa on koko ajan korostettu, että ratkaisulle ei ole muuta tietä kuin neuvottelu ja kaikkien on oltava siinä mukana.  

Tuomiojan mukaan ratkaisun tulisi syntyä siltä pohjalta, että muodostetaan uusi väliaikainen hallitus, hyväksytään perustuslaki, jossa valtaa siirretään presidentiltä parlamentille, ja aikaistetaan presidentinvaaleja. 

Jos väkivaltaisuudet kiihtyvät tämänpäiväisestä, seuraava askel olisi keskustella esimerkiksi sanktioista. 

– Tämän päivän asia on saada tämä (kriisi) pysähtymään ja palata neuvottelupöytään. 

Myös EU:n ulkoministeri Catherine Ashton ilmoitti tiistaina tuomitsevansa kaiken väkivallan Ukrainassa. Ashtonin mielestä Ukrainan poliittisten johtajien pitäisi ryhtyä valmistelemaan läpinäkyviä ja demokraattisia presidentinvaaleja. 

-EU on valmis auttamaan Ukrainaa prosessissa, hän sanoi tiedotteessaan. 

Myös Yhdysvallat kehottaa presidentti Viktor Janukovitshia lopettamaan väkivaltaisuudet. Samoin ovat kehottaneet muun muassa Puolan, Ranskan ja Saksan ulkoministerit. 

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.