Mainos

Tuomioja: Ukrainan tilanne etenee käsikirjoituksen mukaan

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan eilisen ja tämän päivän tapahtumat ovat menneet käsikirjoituksen mukaisesti – Putin tunnusti Krimin itsenäiseksi valtioksi eilen ja tänään duuma seuraa perässä.

Tuomiojan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin reaktiot Krimin kansanäänestyksen tulokseen eivät tulleet yllätyksenä. 

EU päätti eilen 21 venäläisen ja ukrainalaisen matkustusrajoitteista ja varojen jäädyttämisestä. Hän sanoo EU-ulkoministerien toivovan, ettei EU:n tarvitse lähteä lisäpakotteiden tielle.

– Jos Itä-Ukrainassa tapahtuisi sotilaallista väliintuloa, sillä olisi vielä enemmän seurauksia, Tuomioja sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

– Toivomme kuitenkin, ettei kriisi tästä syvenisi, vaan palattaisiin neuvotteluprosessiin, joka voisi palauttaa Ukrainan suvereenisuuden ja taata sen koskemattomuuden.

Tuomioja kiistää tiedot, joiden mukaan Suomi olisi halunnut lieventää EU:n kaavailemia pakotteita Venäjää vastaan.

Mediatietojen mukaan Suomi olisi estänyt mediajätti Rossija Segodnjan johtajan Dmitri Kiseljovin päätymisen listalle.

Hänet tunnetaan esimerkiksi homovastaisista lausunnoistaan ja avoimesta kritiikistään Yhdysvaltoja ja Venäjän oppositiota vastaan.  

"Itä-Ukrainassa suurin riski"

Tuomiojan mukaan Ukraina on poliittisesti epävakaa mutta myös suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Venäjä ja Ukraina ovat luvanneet pidättäytyä Krimillä sotilaallisista toimista perjantaihin saakka, mutta esimerkiksi eilen Ukraina ilmoitti lisäävänsä sotilaitaan 40 000:lla.

 – Suurin riski on, että Itä-Ukrainassa tapahtuisi jotain, esimerkiksi venäläissotilaat ylittäisivät siellä Ukrainan rajan. Silloin syntyisi laajakantoinen, väkivaltainen konflikti, Tuomioja arvioi.

Tuomiojan mukaan Suomi osallistuu Ukrainan kriisin ratkaisemiseen Etyjin kautta, mutta muuta roolia hänen mukaansa Suomella ei ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.