Mainos

Tuomioja: Ukrainan konfliktiin ei voi vielä odottaa ratkaisua

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Ukrainan kriisiin on vielä liian optimistista odottaa mitään ratkaisua, mutta on tärkeää jatkaa neuvotteluita.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin huomenna Minskissä.  

Edustustopäällikköpäivillä puhuneen Tuomiojan mukaan osana kriisin ratkaisua Itä-Ukrainan muille kuin vakaviin sotarikoksiin syyllistyneille separatisteille pitäisi antaa mahdollisuus vetäytyä Venäjälle. Moni heistä on sieltä kotoisinkin.  

- Nyt olisi aika vaientaa aseet ja toteuttaa Poroshenkon rauhansuunnitelma tavalla, joka antaa kaikille ukrainalaisille mahdollisuuden, heidän kieleensä tai taustaansa katsomatta, turvalliseen elämään oikeusvaltiossa, joka ei ole riidoissa minkään naapurinsa kanssa. 

Tuomiojan mielestä itäiseen kumppanuuteen olisi alusta alkaen pitänyt panostaa, jolloin konfliktin kärjistyminen nykyiselle asteelle olisi voitu välttää.

- Ihanteellista, mutta valitettavasti epärealistista on odottaa, että Krimin kysymys voitaisiin nyt ratkaista yhteisymmärryksessä Ukrainan konfliktin osana. Toki siihenkin löytyy malleja, mutta niiden käyttöönotto vaatii vielä pitempää kypsyttelyä, sanoo Tuomioja. 

Tuomiojan mielestä EU on ollut myös ajoittain kyvytön ryhtymään vakavaan neuvotteluyhteyteen Venäjän kanssa, etenkin silloin, kun Venäjä on ollut haluton neuvottelemaan. Nyt yhteys on kuitenkin olemassa. Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja