Mainos

Tuomioja: Tyhmät Venäjä-pakotteet torjuttava

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vastustaa Venäjä-pakotteiden tiukentamista, jos ne iskevät erityisesti Suomen talouteen.

Tuomioja toteaa MTV:n SuomiAreenassa, ettei hän usko EU:n keskeyttävän Venäjää koskevia rajaohjelmia. On arvioitu, että rajaohjelmien keskeyttäminen veisi Suomelta lähes 200 miljoonan euron EU-rahoituksen.

– Pakotteiden tulee olla fiksuja. Ja tyhmiä pakotteita ovat sellaiset,  jotka aiheuttaisivat pakotteiden asettajille enemmän ongelmia kuin ne vaikuttaisivat Venäjään. Siinä mielessä uskon, että se hyvin asteittainen lähestymistapa joilla näitä henkilöihin ja yhteisöihin kohdistettuna jotka ovat osallisia tämän voimapolitiikan käyttöön, on tähän asti tehty, on ollut oikea. Mutta toivotaan että mitään tarvetta tällaisiin jatkotoimiin ei ole.

Tuomiojan mukaan EU:n ja Venäjän rajaohjelmien jäädyttämistä ei tämänhetkisen tiedon mukaan edes esitetä EU:n huippukokouksessa tänään.

"Pakotteiden tulee olla fiksuja. Ja tyhmiä pakotteita ovat sellaiset, jotka aiheuttaisivat pakotteiden asettajille enemmän ongelmia kuin ne vaikuttaisivat Venäjään."

Tuomiojan mukaan Venäjän pitäisi olla aktiivinen Ukrainan kriisin ratkaisemisessa, jotta jo määrättyjä pakotteita päästäisiin purkamaan.

– Venäjän pitää nyt myötävaikuttaa väkivallan lopettamiseen ja Ukrainan kriisin ratkaisemiseen, sillä tavoin, että kunnioitetaan Ukrainan suvereeniteettiä. Myös Ukrainalla on tiettyjä velvoitteita, joita sen pitää toteuttaa, esimerkiksi tiettyjä periaatteita, jotka koskevat venäjänkielistä vähemmistöä, ulkoministeri tiivistää.

Tuomioja korostaa, että Ukrainan kriisin ratkaisu pitäisi olla yhteinen tehtävä koko kansainväliselle yhteisölle. Hän näkee tilanteen nyt kuitenkin erityisen vaarallisena muun muassa sen vuoksi, että kaikki Ukrainassa toimivat tahot eivät enää ole edes Moskovankaan kontrollissa.

– Pullosta on päästetty henki, jota on sinne vaikeaa takaisin houkutella.

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja