Mainos

Tuomioja tuomitsi uusliberalismin

Ulkoministeri, SDP:n puheenjohtajaehdokas Erkki Tuomioja vaati vappupuheessaan sosiaalidemokratian johtavan roolin palauttamista yhteiskunnallisen kehityksen määrittelyssä.

Tampereella puhunut Tuomioja julisti samalla uusliberalismin aikakauden menneeksi. Hän varoitti SDP:tä tunnustamaan myös kansalaisten omaan toimeentuloon ja hyvinvointivaltion kestävyyteen kohdistuvat huolet. Jos tässä epäonnistutaan, voivat hyvätkin gallupit kääntyä vaalipäivänä tappioksi. -Ihmisiä ei tule lähestyä liian itseriittoisesti ja omahyväisesti pelkästään kertaamalla menneen hallituskauden kiistattomia saavutuksia, Tuomioja varoitteli.

Tuomioja peräsi EU:ssa avoimempaa keskustelua Euroopan keskuspankin roolista ja työllisyysvastuusta sekä vakaussopimuksen soveltamisesta. Tuomioja katsoi, että valtion taloudenpitoa ja julkisen talouden vajeiden suuruutta valvova vakaussopimus tehtiin talouspoliittisesti kestämättömin perustein. -Siitä ei saa tulla pakkopaitaa joka tosiasiassa toimisi kasvua ja työllisyyttä heikentävästi, Tuomioja sanoi.

Tuomioja tuomitsi myös itsetarkoituksellisen yksityistämisen ja julkisten palvelujen kuten rautatieliikenteen kilpailuttamisen. -Suomeen ei tule tuottaa typeryyksiä EU-direktiivien varjolla. Ne ovat voineet jo nyt tuoda mukanaan myös tarpeetonta vahinkoa, Tuomioja sanoi. Tuomioja arvioi, että "messiaanisen uusliberalismin" aika on ohitse. Ihmiset eivät enää usko voimattomuuteen eivätkä alistu vaihtoehdottomuuteen, ja politiikalle on taas kysyntää. -Itse toivon, uskon ja myös toimin sen puolesta, että uuden vuosituhannen vaihteesta olisi alkanut aikakausi, josta tulee sosialidemokraattisen globalisaationhallinnan kausi, Tuomioja julisti.

Tuomioja analysoi Le Penin kannatusta

Tuomioja piti murheellisena, että sosiaalidemokratian kyvyttömyys vastata oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja yhteisöllisyyden kysyntään on voinut koitua oikeistopopulistien hyödyksi. Hänen mielestään takana on sosiaalinen syrjäytyminen pikemminkin kuin rasismi.

Sosiaalidemokratian on Tuomiojan mielestä nyt otettava poliittinen aloite. Hän toisti moitteensa, että SDP:n ideologinen työ on hiipunut, ja piti myönteisenä, että puolueen kenttäväki on reagoinut puutteeseen tekemällä ennätysmäärän aloitteita puoluekokoukselle. -Ikävä kyllä tämä havaittiin sen jälkeen kun puoluehallitus oli juuri päättänyt lyhentää puoluekokousta yhdellä vuorokaudella, kun oikea ratkaisu olisi ollut päin vastoin varata kokoukselle enemmän aikaa, Tuomioja moitti.

Hän toisti myös, että SDP on suhtautunut aivan liian pitkämielisesti äänten menetyksiin ja puolueorganisaation kuihtumiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.