Mainos

Tuomioja: Telakkatakaukset ehkä hallitukseen

Kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomiojan mukaan suomalaista telakkateollisuutta koskevista takausjärjestelyistä päättää hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta, jos kysymykseen tulee Finnveran normaaleista toimintaperiaatteista poikkeavia ratkaisuja.

Erkki Tuomioja

Talouspoliittinen ministerivaliokunta sai tänään tilannekatsauksen siitä, missä valtion kannalta mennään Martin Saarikankaan kokoaman management buy out -konsortion ja telakat omistavan Kvarnerin välisissä neuvotteluissa. Tuomioja sanoi pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hänen mielestään olisi suotavaa, että Masa-Yardsin telakoista syntyisi ratkaisu, joka varmistaisi pitkällä aikavälillä kilpailukykyisen telakkateollisuuden ja siihen liittyvän osaamisen säilymisen Suomessa ja mielellään suomalaishallinnassa.

Martin Saarikangas

Saarikankaan vetämä ryhmittymä on käynyt neuvotteluja Finnveran kanssa siitä, millä lailla se voisi osallistua erilaisiin telakkateollisuuden hankintoihin liittyviin takausjärjestelyihin. Finnveran vastaus on Tuomiojan mukaan ollut koko ajan ollut se, että Finnvera osallistuu järjestelyihin normaalien toimintaperiaatteidensa puitteissa. Tuomioja sanoi uskovansa suomalaisen telakkateollisuuden kilpailukykyyn varsinkin risteilyaluksissa, joissa eteläkorealaisten kilpailu ei ole vielä vaikuttanut.

Tuomiojan mukaan Etelä-Korean mahdollinen dumppaus on esillä seuraavassa EU:n teollisuusministerikokouksessa. EU etsii mahdollisuuksia ottaa käyttöön maailman kauppajärjestön WTO:n keinoja dumppauksen ja tukijärjestelmien väärinkäytön estämiseksi.

Valtio telakkaosakkaaksi?

Tuomioja toivoi, että EU-maiden enemmistö pitää kiinni päätöksistä, joiden mukaan telakkatuet lopetetaan unionissa ensi vuoden loppuun mennessä.
-Jos me lähtisimme siihen, että palautettaisiin näitä tukijärjestelmiä, niin se olisi eräällä lailla vain ampumista omaan jalkaan eikä suinkaan osuisi eteläkorealaisiin, Tuomioja sanoi.

Etelä-Korean on epäilty käyttäneen Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä saatuja tukivaroja telakkakapasiteetin laajentamiseen. Eteläkorealaisten hintojen on väitetty olevan jopa 30 prosenttia halvempia kuin mitä eurooppalaiset telakat pystyvät tarjoamaan.

Tuomioja ei halunnut kertoa, minkä suuruisia takauksia Masa-Yardsin telakoille oltaisiin antamassa. Miljardiluokan vastuut ovat hänen mukaansa kuitenkin poissuljettu.
-Pitää olla kohtuullinen ja hyväksyttävissä oleva riski ennen kuin sellaiseen mennään, Tuomioja sanoi. Valtion mukaanmeno omistajaksi telakoihin on Tuomiojan mukaan vielä selvittelyn alla. Se ei kuitenkaan näyttäisi olevan mikään kynnyskysymys hankkeen toteutumiselle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.