Mainos

Tuomioja: Suomi vauhdittaa Kypros-neuvotteluja

Turkki on kieltäytynyt liikenteen avaamisesta Kyproksen turkkilaisosan ja EU:n välillä, vaikka se on tehnyt EU:n kanssa liikenteen sallimisesta tullisopimuksen.

Suomi on EU:n puheenjohtajamaana aloittanut uudet voimanponnistelut Kyproksen turkkilaisosan taloudellisen eristyksen helpottamiseksi. Ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoo, että neuvottelujen tavoitteena on helpottaa Turkin ja EU:n välistä kriisiä vielä tämän vuoden puolella.

Tuomiojan mukaan tarkoituksena on avata suora kaupankäynti EU:n ja Kyproksen turkkilaisosan välillä ja saada siten Turkki avaamaan rajansa ja lentokenttänsä Kyprokselta tulevalle liikenteelle. Turkki on kieltäytynyt liikenteen avaamisesta huolimatta EU:n kanssa tekemästään tullisopimuksesta, joka velvoittaa sen sallimaan liikenteen.

Tuomiojan mukaan Suomi, Turkki, Kypros ja Kreikka kävivät Kyproksen tilanteesta intensiivisiä keskusteluja New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Hän korostaa, ettei tavoitteena ole tällä erää Kyproksen yhdistämisen edistäminen, vaan tilapäinen ratkaisu syntyneeseen kiistaan.

Tuomioja ei kertonut tarkempia yksityiskohtia neuvotteluista. Hän uskoo, että asiassa tehdään ratkaisuja muutaman viikon kuluessa.

Kypros jakautui kahtia vuonna 1974 turkkilaissotilaiden miehitettyä maan pohjoisosan. Saaren kreikkalais- ja turkkilaisosien yhdistämisessä ei ole yrityksistä huolimatta onnistuttu.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.