Mainos

Tuomioja: Suomi ei osallistu sotilasoperaatioon Irakissa

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja korostaa edelleen sitä, että Suomi osallistuu Irakissa tulevaisuudessa ainoastaan YK:n johtamaan siviilitoimintaan .-Osallistumiseen tarvitaan YK:n päätös turvaneuvostossa, sanoo Tuomioja, joka osallistuu New Yorkissa meneillään olevaan YK:n yleiskokouksen ns. ministeriviikkoon.

Erkki Tuomioja


Erkki Tuomiojan mukaan olosuhteiden on myös muututtava Irakissa eikä sitä ole vielä näkyvissä. Keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessaan Tuomioja sanoi, että Yhdysvaltain hakeman päätöslauselman pääongelma on yhä Irakin itsehallinnon aikataulu.

-Ei olla myöskään luomassa YK-johtoista operaatiota, Tuomioja muistuttaa päätöslauselman ongelmista. Tuomiojan mukaan Irakiin ei olla hakemassa niinkään eurooppalaisia joukkoja, vaan operaatioon haluttaisiin joukkoja islamilaisista maista.

Bushille laimea vastaanotto

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin tiistainen YK-puhe ei saanut ulkoministeri Tuomiojan mukaan kovinkaan laajaa vastakaikua. -Se oli ehkä pettymys monille maille, hän arveli. Tuomioja oli kuitenkin ilahtunut Bushin puheen siitä osasta, jossa vaadittiin ihmiskauppaa kuriin. -Tähän voimme kaikki yhtyä. Tuomioja kiitteli myös YK:n pääsihteerin Kofi Annanin puhetta, jossa vaadittiin nopeampaa puuttumista mahdollisiin kehittyviin kriiseihin. Hänen mukaansa asia on erittäin tärkeä, sillä varsin usein järjestö joutuu tapahtuneiden tosiasioiden eteen. -Oikeaan aikaan asiaan puuttuminen on tärkeää, hän muistutti.

Pienet maat edistyvät EU-keskustelussa

Tuomioja kommentoi myös New Yorkissa myöhään tiistai-iltana pidettyä 19 pienen ja keskisuuren EU-maan tapaamista, jossa keskusteltiin EU:n perustuslakiluonnoksen ongelmista. Hän painotti sitä, ettei mitään varsinaista blokkia ole syntymässä. Ryhmittymä ei keskustellut esimerkiksi puolustuskysymyksistä eikä muistakaan erityiskysymyksistä.

Ulkoministerin mukaan maiden välillä on kuitenkin varsin tiivistä yhteistyötä ennen lokakuun alun Roomassa pidettäviä hallitusten välisen konferenssin neuvotteluja. -Kaikilla mailla on oltava edustus, se on komission aseman kannalta välttämätöntä, painotti Tuomioja ryhmän huolia. Tuomioja sanoi olleensa kuitenkin ilahtunut siitä, että puheenjohtajamaa Italia on ollut valmis kuuntelemaan muiden maiden mielipiteitä ja että keskustelun sävy on muuttunut. -Ota tai jätä -ajattelu on menneisyyttä, vakuutti ulkoministeri Tuomioja .

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.