Tuomioja: Suomi ei ole pyrkimässä rauhanvälittäjäksi Ukrainan kriisissä

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Suomi ei ole pyrkimässä aktiiviseen rauhanvälittäjän rooliin Ukrainan kriisissä.

Tuomioja kertoi asiasta puhelimitse MTV:n Kymmenen Uutisissa.

– Emme ole sellaiseen pyrkimässä, mutta kaikki tavat, joilla voimme edesauttaa diplomaattisen ratkaisun etsimistä ja tukemista ovat tärkeitä. On siis hyvä asia, että Suomella on sellainen keskustelumahdollisuus kaikkien osapuolten kanssa, Tuomioja korosti haastattelussa.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli aikaisemmin tänään Ukrainan kriisistä eurooppalaisjohtajien kanssa. Tasavallan presidentin kanslian tiedotteen mukaan Niinistö kävi puhelinkeskustelut EU-komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson ja EU-presidentin Herman Van Rompuyn kanssa. Niinistö keskusteli myös Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin kanssa.  

Keskustelut käytiin kanslian mukaan Suomen aloitteesta. 

– Ne liittyvät hänen käymiinsä keskusteluihin aikaisemmin Sothsissa ja Kiovassa. Tämän päiväiset keskustelut ovat jatkoa siis näille keskusteluille ja hän on sitten välittänyt tietoa näistä keskusteluista eteenpäin, Tuomioja kuvaili keskustelujen sisältöä lyhyesti.

Niinistö tapasi Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon viime lauantaina Kiovassa ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin päivää aiemmin Sotshissa.  

Tuomioja muistuttaa, että tärkeimmät keskustelut käydään Saksan ja Ranskan toimesta.

– Eilinen ulkoministeritapaaminen ei ollut mikään läpimurto, mutta vei ehkä jonkin verran asioita eteenpäin. Olen siitä keskustellut tänään Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin kanssa ja tätä yritystä ja näitä yhteydenpitoja jatketaan.

Tuomioja toivoo, että kun keskustelut jatkuvat, niin ensimmäisenä askeleena olisi kenties aselepo. Muun muassa tänään tullut tieto siitä, että Saksan liittokansleri Angela Merkel matkustaa loppuviikosta Ukrainaan, tukee keskustelujen jatkumista, toteaa Tuomioja.

– Tämä kertoo Saksan aktiivisuudesta. On erinomaisen hyvä asia, että Saksa tätä tekee, koska sillä on periaatteessa kaikkien EU-maiden tuki tälle asialle. 

Lue myös:

    Uusimmat