Mainos

Tuomioja: Suomesta enintään 200 rauhanturvaajaa Libanoniin

Suomi päättää rauhanturvaajien lähettämisestä Libanoniin mahdollisesti ensi viikolla. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä tämä operaatio on ainoa keino rauhoittaa tilanne.

YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisesti hyväksymä päätöslauselma vaikuttaa myös Suomen joukkoihin. Päätöslauselmassa vaaditaan taistelujen lopettamista Israelin ja Hizbollahin välillä.

Yhdysvaltojen ja Ranskan muotoilemassa päätöslauselmassa vaaditaan Israelin joukkojen poistumista Libanonista taistelujen lakattua. Hizbollahin on myös lopetettava hyökkäyksensä Israeliin.

Tulitaukoa ryhtyy valvomaan 15 000 sotilaan vahvuinen YK-rauhanturvaajajoukko. Rauhanturvaajia saattaa olla lähdössä myös Suomesta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoo MTV3:n uutisille, että Suomi voisi lähettää Lähi-itään maksimissaan noin 200 rauhanturvaajan vahvennetun komppanian. Myös asiantuntijaryhmän lähettäminen on mahdollista.

- Täytyy ensiksi arvioida, minkä tyyppinen tehtävä tämä on ja mitkä ovat meidän erityiset vahvuutemme, Tuomioja kertoo.

Operaatio on perinteistä rauhanturvaa, sillä siihen ei sisälly väliintuloa eikä rauhaanpakottamista. Tilanteen huomioiden operaatioon sisältyykylläkin tavallista suurempia riskejä.

Täyteen vahvuuteen parin kuukauden kuluessa

YK:n Lähi-idän erityislähettilään Alvaro de Soton mukaan Lähi-idän tulitauon toteuttamisessa auttavia kansainvälisiä joukkoja voidaan alkaa lähettää Etelä-Libanoniin 7-10 päivän kuluessa.

Soto sanoi uskovansa, että Israel lopettaa hyökkäyksensä alueella parin päivän sisällä. Hänen mukaansa YK on jo siinä määrin valmistautunut joukkojen lähettämiseen, että ne voivat lähteä Libanoniin melko nopeasti.

Tuomiojan mukaan näin nopeassa täydennyksessä on kyse lähinnä sadoista rauhanturvaajista, eikä se koske Suomen kaltaisia maita.

- Täyteen vahvuuteen päästään luultavasti parin kuukauden päästä. Lopullinen joukko on kuitenkin luultavasti koossa jo runsaan kuukauden kuluttua, Tuomioja summaa.

Myös muiden pohjoismaiden päätökset kiinnostavat Tuomiojaa, sillä yhteistoiminnalla saadaan lisäarvoa ja tehokkuutta toimintaan.

- Tämä on ainoa tapa, jolla Libanonin tilanne voidaan rauhoittaa, Tuomioja sanoo tulevasta YK-operaatiosta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.