Tuomioja: Sitovat säännöt yritysten yhteiskuntavastuulle

Ulkoministeri muistuttaa, että Perloksen toimintojen lopettaminen aiheuttaa Pohjois-Karjalassa hyvin laajoja yhteiskunnallisia seurauksia. Hänen mielestä nykyinen ilmapiiri, jossa valtio ja veronmaksajat joutuvat seurauksien maksajiksi, on huolestuttava.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja perää entistä sitovampia, sopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvia normeja yritysten yhteiskuntavastuulle. Hänen mielestään vapaaehtoiset ja suositusluonteisesti tehdyt sopimukset ja menettelyt eivät riitä, vaikka parhaimmillaan ne voivatkin ohjata yritysten käyttäytymistä entistä hyväksyttävämpään ja vastuulliseen suuntaan.

Tuomioja pohdiskeli yritysten yhteiskuntavastuuta Metsäteollisuusinstituutin esitelmätilaisuudessa Lappeenrannassa. Hänen mielestään myös vastuullisemmin käyttäytyvien yritysten edun mukaista on saada vähemmän vastuulliset kilpailijat kuriin sitovammalla säännöstöllä.

- Pelkkään moraaliin vetoamisella ei saada vapaamatkustajia muuttamaan käyttäytymistään silloin, kun julkinen paheksunta tai kuluttajien kielteiset reaktiot jäävät kustannuksiltaan vähäisemmiksi kuin vapaaehtoisten suositusten piittaamattomuudesta syntyvä taloudellinen hyöty, hän päätteli.

Tuomiojan mielestä kyse on myös aikaperspektiivistä. Hän muistutti, että kvartaalikapitalismi voi palkita myös niitä, jotka ulosmittaavat nopeat voitot ja vähät välittävät pidemmän aikavälin menestyksestä, jota normipiittaamattomuus voisi jo vaarantaa.

Laajaa vastuunkantoa

Yhteiskuntavastuu tarkoittaa Tuomiojan näkemyksen mukaan laajaa vastuunkantoa yritysten päätösten ja toimien seurauksista. Jossain asioissa se toimii hänen mielestään paremmin kuin toisissa. Parhaiten se toimii silloin, kun asiasta on selvä, valvottu ja sanktioitu normisto.

Huonoiten se taas toimii hänen mielestään silloin, kun yritykset tekevät kauaskantoisia päätöksiä toimintojensa uudelleenjärjestelyistä. Tuoreimpana esimerkkinä hän mainitsi Perloksen.

- Päätös Pohjois-Karjalan toimintojen lopettamisesta aiheuttaa huomattavasti laajempia ja suurempia yhteiskunnallisia seurauksia kuin vain jokaisen yksilön kohdalla työpaikan ja työn antaman toimeentulon menetys. Kukaan ei kuitenkaan edes ihmettele enää sitä, että valtio ja veronmaksajat saavat rientää "piikki on auki" -lupauksin hoitamaan seurauksia, hän puntaroi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat