Tuomioja: Rauhanjärjestöksi kehittyvä Nato kävisi Suomelle

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä rauhanjärjestöksi kehittyvä Nato sopisi hyvin Suomelle.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomen Nato-jäsenyys on mahdollinen ja hänkin voisi sitä kannattaa, jos Natosta kehkeytyy Etyjin kaltainen rauhanturvajärjestö.

Tuomioja sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että sellaisen Naton jäsenyydelle ei olisi hänenkään mielestään mitään estettä. Toisaalta lähivuosien kehitystä on tällä hetkellä mahdoton ennakoida, eikä Suomella ole tällä hetkellä turvallisuusvajetta, jonka paikkaamiseen tarvittaisiin Natoa.

Natosta voi tulla myös Yhdysvaltojen johtama rikkaiden maiden reserviarmeija, johon vuorollaan kutsutaan liittolaisia.

-Se ei sopisi Suomelle, Tuomioja sanoo.

Tuomioja vakuuttaa, että Irak-muistioiden vuoto ulkoministeriöstä ei ole vahingoittanut suhteita amerikkalaisiin.

-Asia on selvitetty monta kertaa amerikkalaisten kanssa. Vuoto oli kiusallinen, mutta Washingtonissa suhtaudutaan tietyllä kyynisyydellä tapahtumiin. Se on sentään maailman tunnetuin vuotopääkaupunki, Tuomioja sanoo.

EU:n puolustusytimestä Tuomioja sanoo, ettei hän usko sellaisen syntyvän nyt meneillään olevalla uudistuskierroksella. Enemmistö jäsenmaista haluaa kehittää puolustusyhteistyötä siten, että kaikki maat voivat olla mukana. Tuomioja sanoo myös aina vierastaneensa ajatusta, että pitäisi automaattisesti pyrkiä enemmistön joukkoon EU:ssa.

-Silloin voi tulla kuva Suomesta tulee valtiona, jolle kaikki käy ja jota ei tarvitse ottaa huomioon. Sehän hyväksyy kuitenkin kaiken, Tuomioja sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat